11°C
Mostar 14°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 16°C
Bihać 12°C

19.04.2024 / 21:40 Kultura - Sarajevo

Knjiga 'Put, a ne usput - izreke' autora hafiza Sulejmana Bugarija predstavljena na Sajmu knjiga

Knjiga 'Put, a ne usput - izreke' autora hafiza Sulejmana Bugarija predstavljena na Sajmu knjiga
Foto: FENA
Knjiga "Put, a ne usput - izreke" autora hafiza Sulejmana Bugarija predstavljena je danas na 35. internacionalnom sajmu knjiga u Sarajevu.

- Sve što je vrijedno u životu, a najvrijednije je imati vezu sa Gospodarom svjetova, ne dozvolimo da nam bude 'usput' nego 'put' – poručio je hafiz Bugari u izjavi za Fenu.

Pojasnio je izvedenice od riječi 'put' - putnik, saputnik, stranputica, putokaz, uputa, bespuće, sputan, putanja, putovnje, usput, poput, uputan, a sve te izvedenice, kako kaže, su nam prijatelji koji žele da nas probude, podsjete i izvedu na ispravan put, kako bismo ispravno govorili, mislili, osjećali, živjeli.

Čovjek ne zaboravlja da je ovdje samo putnik, ističe Bugari, već on treba da prati, analizira putokaze i jasno definiše svoj put. Da pronađe iskrenog saputnika. Da svakodnevno traži uputu koja će ga osloboditi od svake tjeskobe ili nevolje i učiniti ga ponosnim na oba svijeta. Da ne dozvoli da sa toga puta bude sputan a kamoli da ostane u bespuću ili na stranputici.

- Njegova, čovjekova, putanja, tvrdi Bugari, treba da bude ugodna bez obzira na kušnje, prepreke i izazove. Putnik treba da bude poput prethodnika koji su ponosno živjeli i svim tragaocima ostavili živi trag. Njima su ljubav i vjera bili put, a ne usput – zaključuje Bugari.

Jedna od njegovih izreka je: "Ako si učen, hrabar i pametan, ne znači da treba biti drzak".

Knjiga je nastavak djela "Izreke za raju iz raja", a objavila ju je Izdavačka kuća "Connectum" iz Sarajeva.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo