11°C
Mostar 19°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

18.04.2024 / 15:09 Svijet - Capri

Šefovi diplomatija G7 tražili da Ukrajina hitno dobije još protuzračne odbrane

Šefovi diplomatija G7 tražili da Ukrajina hitno dobije još protuzračne odbrane
Foto: FENA

Ministri vanjskih poslova velikih industrijskih sila Grupe sedam (G7) upozorili su u četvrtak da Ukrajina riskira da bude poražena od Rusije ukoliko ne dobije više protuzračne odbrane, dok je Kijev pozvao na promjenu zapadne strategije prema ratu.

Više od dvije godine nakon potpune invazije Rusije, Ukrajina se suočava s nedostatkom municije, s vitalnim američkim finansiranjem koje mjesecima blokiraju republikanci u Kongresu, a EU nije isporučila dovoljno municije na vrijeme.

Ministri G7 započeli su drugi dan razgovora na italijanskom otoku Capri razgovorom o bliskoistočnoj krizi, a pažnju će poslijepodne usmjeriti na Ukrajinu, kada će im se pridružiti šef NATO-a i ukrajinski ministar vanjskih poslova.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Josep Borrell, koji prisustvuje skupovima G7 skupa s američkim, italijanskim, njemačkim, francuskim, britanskim, japanskim i kanadskim kolegama, pozvao je zemlje članice EU da predaju sisteme protuzračne odbrane kako bi pomogli Ukrajini da zaštiti svoje gradove od Rusije, kojoj je na meti i ključna infrastruktura.

- U suprotnom će elektroenergetski sistem Ukrajine biti uništen. I nijedna zemlja se ne može boriti bez struje kod kuće, u fabrikama, na mreži, za sve - izjavio je on novinarima dok je sjednica počinjala u četvrtak.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba kazao je kako Zapad ima drugačiji stav prema Izraelu od njegove vlastite zemlje, napominjući da su, kada je Iran u subotu lansirao rakete i bespilotne letjelice prema Izraelu, prisiljavajući američke, britanske i francuske snage da ih obore.

- Strategija naših partnera u Izraelu izgleda je u sprečavanju šteta i pogibija. Posljednjih mjeseci izgleda da je strategija naših partnera u Ukrajini da nam pomognu da se oporavimo od šteta. Dakle, naš posao danas je da pronađemo način na koji će naši partneri dizajnirati mehanizam, način koji će nam omogućiti da izbjegnemo smrt i uništenje u Ukrajini - kazao je on uoči pregovora u Capriju, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo