17°C
Mostar 24°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 23°C
Bihać 20°C

16.04.2024 / 14:14 Svijet - Pariz 2024.

Rusija: Ukrajina bi mogla iskoristiti olimpijsko primirje da se ponovno naoruža

Rusija: Ukrajina bi mogla iskoristiti olimpijsko primirje da se ponovno naoruža
Foto: Agencije

Kremlj je danas hladno reagirao na poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona na primirje u međunarodnim sukobima tokom Olimpijskih igara u Parizu, rekavši da bi Ukrajina to mogla iskoristiti kao priliku za pregrupisanje i ponovno naoružavanje, prenosi Reuters.

Prekid oružanih sukoba pod olimpijskim primirjem je dugogodišnja tradicija, a Macron je u intervjuu u ponedjeljak rekao da će raditi na njegovom postizanju kada Pariz bude domaćin Ljetnih igara od 26. jula do 11. augusta.

Upitan o tome, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su i ruski predsjednik Vladimir Putin i ruska vojska primijetili da, u pravilu, režim u Kijevu koristi takve ideje i inicijative da se pokuša pregrupisati, da se pokuša ponovno naoružati.

Nije naveo niti jedan konkretan primjer kada se Ukrajina tako ponašala. Rat bjesni od 24. februara 2022., kada je Putin pokrenuo ono što je nazvao "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini, a u tom razdoblju nije bilo primirja.

Peskov nije išao tako daleko da isključi olimpijsko primirje, ali je rekao da još niko nije poduzeo nikakve službene korake u tom pogledu.

Linije ratišta u Ukrajini nisu se dramatično pomaknule od kraja 2022., ali Rusija je ponovno preuzela inicijativu otkako je zauzela grad Avdijivku u februaru.

Macron je u intervjuu francuskim medijima rekao da će Francuska učiniti sve da dođe do primirja u sukobima u Ukrajini, Gazi i Sudanu, te da će po tom pitanju angažirati kineskog predsjednika Xi Jinpinga. "To je prilika u koju ću pokušati uključiti mnoge naše partnere. Kineski predsjednik dolazi u Pariz za nekoliko sedmica, zamolit ću ga da mi pomogne", rekao je.

Peskov je, odgovarajući na zasebno pitanje o Kini, rekao da je stav Pekinga o ukrajinskom sukobu "vrlo uravnoteženo i konstruktivno".

Kina, koja nije osudila invaziju Moskve i znatno je potaknula trgovinu s Rusijom od početka rata, prošle je godine iznijela mirovnu inicijativu koja se sastojala od skupa općih načela koja nisu uključivala pojedinosti o tome kako sukob privesti kraju.

(Vijesti.ba/HINA)

Izdvajamo