13.04.2024 / 20:00 BiH - New Jersey

Snaga partnerstva: Oružane snage BiH na vježbi sa američkom vojskom

Snaga partnerstva: Oružane snage BiH na vježbi sa američkom vojskom
Foto: dvidshub.net
Pripadnici Oružanih snaga BIH su početkom aprila održali zajedničku vježbu sa američkom vojskom.

Tokom Vježbe "Deliberate Response ’24", održane na Warren Grove Range, New Jersey, jedinice Maryland Air National Guard, Maryland Army National Guard zajedno s New York Air National Guardom i Marine Corps Reserve, sudjelovale su u obuci JTAC-a Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

"Ova kombinovana vježba integracije bliske zračne podrške imala je za cilj poboljšanje individualne i kolektivne spremnosti i podršku savezničkoj interoperabilnosti. Ovaj napor bio je usklađen s ciljevima vježbe U.S. EUCOM Immediate Response. U srcu naše zajedničke posvećenosti slobodi i sigurnosti, snaga partnerstva između vojske Sjedinjenih Američkih Država i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u okviru Programa Državnog Partnerstva ostaje stamena i čvrsta", navodi se u objavi Vijeće za razmjenu između Marylanda i Bosne i Hercegovine.

Pripadnici Oružanih snaga BiH vrše navodjenje i kontrolu bliske zračne podrške američkih aviona A-10 ” Warthog” i marinskih AH-1Z “Viper” jurišnih helikoptera uz pomoć partnerske Nacionalne Garde Marylanda.

Vijeće za razmjenu između Marylanda i Bosne i Hercegovine koristi talente i resurse bosanskohercegovačko-američke zajednice u SAD-u kako bi podržalo akcije koje pridonose napretku zajedničkih ciljeva sigurnosti, prosperiteta i saradnje.

"Posvećeni smo poboljšanju učinkovitosti vojno-civilne suradnje i suradnje svih civilnih sektora i organa državnih uprava Marylanda i Bosne i Hercegovine, jačajući međuljudske veze dvjema državama. U tom smislu, delegacija Annapolis Film Festivala, Grada Annapolisa i Države Marylanda bit će gosti Sarajevo Film Festivala, Grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine u kolovozu 2024. godine. Kao dio delegacije, predviđeno je i sudjelovanje Brigadnog Generala Zračnih Snaga SAD-a, Amy P. Kremser", poručeno je.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo