8°C
Mostar 14°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 10°C

10.04.2024 / 10:26 Svijet - Američki predsjednik

Biden: Netanyahuov pristup ratu je pogrešan

Biden: Netanyahuov pristup ratu je pogrešan
Foto: Agencije
Pristup izraelskog premijera Benjamina Netanyahua ratu u Gazi je "pogrešan", saopćio je američki predsjednik Joe Biden.

"Mislim da je ono što radi pogrešno. Ne slažem se s njegovim pristupom," rekao je Biden u intervjuu za "Univision", američku TV mrežu na španskom jeziku koji je emitovan u utorak.

On je apelovao na izraelske vlasti da "samo pozovu" na prekid vatre u trajanju od šest do osam nedjelja, i da omoguće potpuni pristup humanitarnoj pomoći koja je namijenjena stanovništvu u ratom pogođenoj Gazi.

Biden je rekao i da je u razgovorima sa liderima zemalja regiona "od Saudijaca preko Jordanaca do Egipćana" dobio uvjeravanja da su spremni da krenu sa isporukom pomoći i da je potrebno da se to "uradi sada".

Američki predsjednik je takođe, ranije nazvao izraelsko bombardovanje Gaze "neselektivnim", a njegove vojne akcije "pretjeranim".

Bijela kuća je prošle nedjelje objavila da je Biden, u razgovoru s Netanyahuom, zaprijetio da će usloviti američku podršku izraelskoj ofanzivi preduzimanjem konkretnih koraka za zaštitu humanitarnih radnika i civila.

Taj je poziv uslijedio nakon izraelskog vazdušnog napada u kojem je ubijeno sedam humanitaraca organizacije Svjetska centralna kuhinja.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo