10.04.2024 / 09:18 BiH - Banjalučka Ferhadija

Foto: Kako se u Banjoj Luci proslavlja ramazanski Bajram

Jutros su u Ferhat-pašinoj džamiji, poznatijoj kao Ferhadiji, vjernici muslimani obilježili ramazanski Bajram - jedan od dva najveća praznika, koji dolazi nakon ramazanskog posta a hutbu je kazivao muftija banjalučki  Nusret ef. Abdibegović.

Mnogobrojni vjernici klanjali su jutros bajram-namaz u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjoj Luci, a osim Banjalučana bilo je i vjernika sa različitih strana svijeta gdje su nakon namaza svi mogli da se posluže baklavom koja je neizostavni dio tradicije.

U posjeti ovom velikom događaju bio je i prvi čovjek Banjaluke Draško Stanivuković koji je s pozdravom “Bajram šerif mubarek olsun” čestitao građanima islamske vjeroispovjesti veliki praznik - Bajram, te kazao:

“Za sve važne pravoslavne, katoličke i islamske praznike dođemo da čestitamo, da uđemo u nekoliko porodica da vidimo kako žive, šta su njihova pitanja, da ispoštujemo njihove običaje jer znate kada to radi prvi čovjek grada to je poruka svim građanima Banjaluke koji je multikulturalan grad da tako postupaju prema narodima drugačije vjeroispovjesti i nacije.”

Jedan od prisutnih, Safet za vijesti.ba je rekao: “Bajram je najljepši dan u godini, iako imaju dva ovaj mi je poseban. U mojoj porodici je običaj da nakon bajram-namaza posjetimo harem, obiđemo mezare i posjetimo duše svojih umrlih, dok su se, s druge strane, žene već digle na noge i spremile bajramsku trpezu. Kod nas u Glamoču je običaj da to bude najmanje 20 jela među kojima su neizostavni baklava, sarma, bosanski lonac, bamija, i ostala stara bosanska jela.

Nedžad je naglasio je duhovnu važnost ramazanskog posta gdje je kako kaže obaveza svakog muslimana da tokom posta odvoji Zekat, odnosno, dva i po posto od svog imetka za siromašne ili medresama što je vrlo važno za svakog muslimana da mu srce omekša. A tokom samog posta da se izjednače i bogati sa siromašnima koji u tom periodu osjete kako je gladnima koji pored nemaštine imaju i radne obaveze.


I.P


(Vijesti.ba)

Izdvajamo