9°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

10.04.2024 / 06:15 Svijet - Berlin

Njemačka ekonomija i dalje jako ovisi o Kini

Njemačka ekonomija i dalje jako ovisi o Kini
Foto: Agencije

Njemačka ekonomija još uvijek uvelike ovisi o Kini u opskrbi nizom proizvoda i sirovina, unatoč nastojanjima da se okrene drugim tržištima, pokazalo je istraživanje ekonomskog instituta DIW.

Njemački uvoz iz Kine smanjio se u 2023. godini gotovo za petinu, ali udio grupe proizvoda koji čine više od polovine uvoza, uključujući hemikalije i solarne ćelije, gotovo je nepromijenjen, utvrdio je Njemački ekonomski institut.

Ovisnost o uvozu nekih kategorija proizvoda, poput lijekova i rijetkih minerala, poput skandija i itrija, čak se povećala. "Zato se još ne vide naznake jasnog strukturnog smanjenja rizika, definiranog kao kontinuirani trend u smjeru značajnog pada uvoza", zaključak je istraživanja.

Otprilike 70 skupina proizvoda uklonjeno je s popisa robe koju je Njemačka uglavnom nabavljala u Kini, ali zamijenile su ih druge skupine pa je ukupna brojka tek neznatno niža nego u 2022., kliznuvši s 213 na 200 skupine proizvoda.

Istraživanje je objavljena uoči putovanja kancelara Olafa Scholza u Kinu. Pratit će ga predstavnici kompanija koje traže pravedniji pristup kineskom tržištu. Evropa istodobno strahuje od vala jeftinog kineskog uvoza.

Scholz će sa sobom povesti izvršne direktore Siemensa i Mercedesa i skupinu ministara, potvrđujući kontinuirano važnu ulogu kineskog tržišta za njemačke privrednike.

To je prvo Scholzovo putovanje u Kinu od prošlogodišnjeg usvajanja strategije koja predviđa "smanjenje rizika" kroz smanjenu ekonomsku izloženost drugoj po veličini svjetskoj ekonomiji, ali bez konkretnih mjera i obvezujućih ciljeva, primjećuje Reuters.

(Vijesti.ba/HINA)

Izdvajamo