09.04.2024 / 23:15 Svijet - Zvanično

Mike Turner preuzima vodstvo Kongresnog kluba za BiH u SAD-u

Mike Turner preuzima vodstvo Kongresnog kluba za BiH u SAD-u
Mike Turner (Foto: CNN)
Zastupnik Mike Turner, republikanski predsjedavajući obavještajnog odbora Zastupničkog doma američkog Kongresa preuzima vodstvo Kongresnog kluba za BiH u SAD-u.

Ovu informaciju potvrdio je Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike.

"Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (CBNA) pozdravlja odluku da Mike Turner preuzme vodstvo Kongresnog kluba za BiH. Građani Ohia i BiH dijele posebnu vezu i zahvalni smo na predanosti zastupnika Turnera tom prijateljstvu i njegovoj podršci težnjama BiH za članstvo u NATO-u i EU", saopštili su.

Kongresmen Turner je prvi put izabran u Kongres 2002. U Kongresu, Turner je viši član Komiteta za oružane snage Predstavničkog doma, a prethodno je služio kao vodeći republikanac podkomiteta taktičkih vazdušnih i kopnenih snaga, kao i podkomiteta strateških snaga.

Pododbori nadziru programe nabavke vojske i vazduhoplovstva, sve vazduhoplovne programe mornarice i marinaca, nuklearno oružje, raketnu odbranu i svemirske sisteme.

U januaru 2011. godine, Turner je imenovan za predsjedavajućeg Delegacije SAD-a u Parlamentarnoj skupštini Sjevernoatlantskog saveza (NATO), međuparlamentarnoj organizaciji zakonodavaca iz zemalja Sjevernoatlantskog saveza.

U decembru 2014. Turner je izabran za predsjednika Parlamentarne skupštine NATO-a. Sada je potpredsjednik Odbora za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine NATO-a.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo