09.04.2024 / 22:07 Svijet - Presedan u SAD-u

Prvi put u historiji osuđeni roditelji masovnog ubice

Prvi put u historiji osuđeni roditelji masovnog ubice
Foto: X (James Crumbley na sudu)
Po prvi put u historiji, po pravnim standardima, osuđeni su roditelji masovnog ubice.

Roditelji tinejdžera koji je počinio ubistvo u školi u američkoj saveznoj državi Michigan u utorak su osuđeni na 10 do 15 godina zatvora zbog nenamjernog ubistva.

Njihov sada 17-godišnji sin, Ethan, ustrijelio je četvoricu kolega iz razreda i ranio druge u novembru 2021. u srednjoj školi Oxford Township, oko 50 kilometara sjeverno od Detroita.

Tokom odvojenih suđenja, Crumbleyjevi su se izjasnili krivima za neuspjeh u sprječavanju ubistava, otac nije imao sigurno pohranjeno vatreno oružje i majka koja je ignorirala mentalne probleme njihova sina. Ovo je prvi slučaj u SAD-u da je sud kaznio roditelje masovnog ubice.

Prema izjavi majke, muškarac je njenom sinu kao prijevremeni božićni poklon kupio pištolj. Sutradan ga je odveo na streljanu. Samo nekoliko dana kasnije, tinejdžer je ubijen ovim oružjem.

Nekoliko sati prije napada roditelji dječaka pozvani su u školu zbog crteža s nasilnim motivima. Nakon razgovora s direktoricom, odbili su sina odvesti kući iz škole i otišli. Dječak se vratio u učionicu i kasnije počeo pucati iz pištolja koji je ponio u ruksaku.

Zbog velikog broja smrtonosnih incidenata s oružjem u Sjedinjenim Američkim Državama u koje su uključeni mladi ljudi, također raste pritisak da se njihovi roditelji kazne jer su svojoj djeci dali pristup vatrenom oružju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo