09.04.2024 / 15:04 Svijet - Eilat

Izrael prvi put upotrijebio raketni sistem nad morem

Izrael prvi put upotrijebio raketni sistem nad morem
Foto: Profimedia
Izrael je po prvi put upotrijebio pomorski sistem protivraketne odbrane kako bi oborio bespilotnu letjelicu koja se približavala iz Crvenog mora i zbog koje su se oglasile sirene u lučnom gradu Eilatu, objavila je danas vojska.

Eilat je česta meta napada proiranskih huta iz Jemena, koji napade izvode kako bi podržali Hamas, palestinsku islamističku organizaciju koja upravlja Gazom i koju također podupire Teheran.

Izrael je rasporedio raketne korvete u Crvenom moru nakon izbijanja rata u Gazi, rekla je vojska. Jedna od njih je oborila dron novim sistemom nazvanim C-Dome, prenosi HINA.

"Preko noći, raketna korveta Izraelskih odbrambenih snaga klase Sa'ar 6 je po prvi put uspješno presrela bespilotnu letjelicu koja se približavala s istoka i ušla u područje Akapskog zaljeva", objavila je vojska.

C-Dome, prema izraelskoj odbrambenoj kompaniji Rafael, koristi iste projektile presretače kao i takozvana Željezna kupola, izraelski protivzračni odbrambeni sistem na kopnu, koji služi za odbranu od dronova i raketa manjeg dometa.

Sistem nadopunjuje višeslojnu izraelsku protivzračnu obranu, koja, među ostalim, koristi i rakete Arrow-3, dizajnirane da presreću balističke projektile izvan Zemljine atmosfere.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo