9°C
Mostar 18°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

09.04.2024 / 07:57 Svijet - Moguće primirje?

Hamas: Prijedlog Izraela ne ispunjava palestinske zahtjeve, ali se proučava

Hamas: Prijedlog Izraela ne ispunjava palestinske zahtjeve, ali se proučava
Foto: Profimedia
Hamas je rano ujutro saopćio da izraelski prijedlog koji je dobio od katarskih i egipatskih posrednika ne ispunjava nijedan zahtjev palestinskih frakcija.

Međutim, grupa je u saopćenju dodala da će proučiti prijedlog, koji je opisala kao "nepopustljiv", i dostaviti svoj odgovor posrednicima.

Zvaničnik Hamasa rekao je Reutersu u ponedjeljak da je grupa odbacila izraelski prijedlog o prekidu vatre iznijet na pregovorima u Kairu, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je određen datum za invaziju na Rafah, posljednje utočište u Gazi za raseljene Palestince.
 
Izrael i Hamas su u nedjelju poslali timove u Egipat na razgovore koji su uključivali katarske i egipatske posrednike, kao i direktora CIA-e Williama Burnsa.

Burnsovo prisustvo je naglasilo sve veći pritisak glavnog saveznika Izraela SAD-a za sporazumom koji bi oslobodio izraelske taoce u Gazi i donio pomoć palestinskim civilima koji su u oskuditi nakon šest mjeseci sukoba.

Ali visoki zvaničnik Hamasa Ali Baraka rekao je Reutersu: “Odbacujemo najnovije izraelske prijedloge o kojima nas je obavijestila egipatska strana. Politbiro se danas sastao i odlučio o tome.”

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo