17°C
Mostar 20°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 18°C

08.04.2024 / 20:01 Svijet - Varšava

Veliki povratak poljskih nacionalista na lokalnim izborima

Veliki povratak poljskih nacionalista na lokalnim izborima
Foto. SIPA USA/PA

Poljskih premijer Donald Tusk priznao je danas pobjedu nacionalističke opozicione stranke na lokalnim izborima održanima jučer, koje se smatra prvim testom njegove vlade lijevog centra otkako je preuzeo vlast krajem prošle godine.

Tusk je u objavi na društvenoj platformi X rekao da je ohrabren pobjedama svoje Građanske koalicije u pojedinim utrkama, poput izbora za gradonačelnike Varšave i Gdanjska te izbora za neke regionalne skupštine.

Gubitke je pripisao slaboj mobilizaciji mladih birača i velikoj izlaznosti pristalica stranke Pravo i pravda (PiS) u ruralnim i istočnim krajevima. "Zaključak za nas? Ne kmečimo, na posao!", napisao je Tusk.

Prema predviđanjima, PiS se na izborima u nedjelju pokazao kao najjača stranka. U izborima za 16 regionalnih samouprava, 33.7 posto glasova otišlo je PiS-u, prema izlaznim anketama koje je proveo Ipsos. Tuskova Građanska koalicija je završila na drugom mjestu s 31.9 posto, prema Ipsosu.

Tuskova je stranka postigla veliki uspjeh u glavnom gradu Varšavi, gdje je u prvom krugu ponovno izabran Rafal Trzaskowski s 59.9 posto glasova. 52-godišnji Trzaskowski se 2020. godine kandidirao za predsjednika, no tada je s nekoliko postotnih bodova više pobijedio trenutni predsjednik Andrzej Duda, saveznik PiS-a.

Reizbor Trzaskowskog je potaknuo raspravu o tome da možda i dalje ima izglede da postane predsjednik. Očekuje se da službeni rezultati neće biti objavljeni prije srijede. Gotovo 30 miliona birača odlučivalo je o načelnicima svih mjesta i gradova.

Također, birali su članove 16 regionalnih skupština, 380 okružnih i 2477 lokalnih vijećnika. Drugi krug izbora za gradonačelnike zakazan je za 21. april u slučajevima da nijedan od kandidata ne osvoji više od 50 posto glasova u prvom krugu.

(Vijesti.ba/HINA)

Izdvajamo