8°C
Mostar 16°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

08.04.2024 / 11:51 BiH - Ministar odbrane BiH

Helez: BiH će nakon Švedske prva ući u NATO

Helez: BiH će nakon Švedske prva ući u NATO
Foto: Arhiv

Ministar odbrane BiH Zukan Helez tvrdi da je BiH "stepenicu od poziva za punopravno članstvo u NATO", te da, kako je naveo, imaju signale da je BiH na redu i da će nakon Švedske i ova zemlja dobiti status kandidata za punopravno članstvo u Alijansi.

Helez je to rekao na otvaranju konferencije na kojoj učestvuju predstavnici BiH i NATO, a čiji cilj su strateška pitanja Alijanse i unapređenje vojne saradnje, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Stepenicu smo od poziva za punopravno članstvo. Imamo signale da je Bosna i Hercegovina na redu i nadam se da ćemo nakon Švedske i mi dobiti status kandidata za punopravno članstvo u NATO", izjavio je ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, otvarajući konferenciju na kojoj učestvuju predstavnici BiH i NATO-a.

Konferencija je počela danas u Sarajevu i trajaće naredne tri dana, prenosi RSE.

Bosna i Hercegovina je od 2018. godine u Akcionom planu za članstvo (MAP), što je posljednja stepenica prije poziva u punopravno članstvo.

Članovi Sjevernoatlantskog vijeća početkom februara boravili su u dvodnevnoj posjeti BiH, te su poručili kako NATO "snažno podržava Bosnu i Hercegovinu".

Rekao je i da učešćem u radu konferencije BiH pokazuje angažman i spremnost da doprinese regionalnoj i globalnoj sigurnosti u partnerstvu s NATO-om.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo