08.04.2024 / 11:17 Svijet - Tržište

Yellen: SAD 'neće prihvatiti' poplavu jeftine kineske robe

Yellen: SAD 'neće prihvatiti' poplavu jeftine kineske robe
Janet Yellen / Agencije
Sjedinjene Države "neće prihvatiti" situaciju u kojoj kineska roba po niskoj cijeni preplavi globalno tržište, udarajući u industriju na drugim mjestima, rekla je u ponedjeljak američka ministrica finansija Janet Yellen dok je završavala razgovore na visokom nivou u Kini.

Yellen je više puta upozoravala na rizike viška kineskih industrijskih kapaciteta tokom četiri dana sastanaka sa zvaničnicima i poslovnim liderima u južnom gradu Guangzhouu i glavnom gradu Pekingu.

Washington je zabrinut da podrška kineske vlade dovodi do većeg proizvodnog kapaciteta nego što ga globalna tržišta mogu apsorbirati, što rezultira porastom jeftinog izvoza u sektorima kao što su solarna i električna vozila te guši rast tih industrija u drugim zemljama.

Yellen je u ponedjeljak rekla da je ogromna podrška kineske vlade prije više od deset godina dovela do toga da je čelik ispod cijene preplavio globalno tržište, što je "desetkovalo industrije širom svijeta i u Sjedinjenim Državama".

"Jasno sam stavila do znanja da predsjednik Biden i ja više nećemo prihvatiti tu realnost", rekla je ona na konferenciji za novinare u rezidenciji američkog ambasadora, dodajući da američki saveznici i partneri dijele slične zabrinutosti.
 
Ona je kazala da bi neka promjena u kineskoj politici bila "neophodna i prikladna", ali se nije obavezala na konkretne akcije koje bi Washington mogao poduzeti u suprotnom, naglašavajući da Sjedinjene Države ne "traže da se odvoje" od Kine.

Nakon 11 sati sastanaka sa svojim kolegom, zamjenikom premijera He Lifengom, pokrenula je to pitanje i sa premijerom Li Qiangom - što su potezi za koje se Washington nada da će zabrinutost dovesti do najviših nivoa kineske politike.

Yellen je rekla da je posebno zabrinuta zbog slabe kineske potrošnje domaćinstava i prevelikog ulaganja u poslovanje, "neravnoteže" za koje je rekla da su "pogoršane velikom podrškom vlade u određenim industrijskim sektorima".


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo