16°C
Mostar 19°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

07.04.2024 / 21:37 Svijet - Jeruzalem

Hiljade Izraelaca okupile se zbog taoca, obilježivši šest mjeseci rata

Hiljade protestanata okupile su se u Jeruzalemu danas zahtijevajući puštanje oko 130 taoca koji su i dalje zarobljeni u Gazi nakon šest mjeseci rata Izraela protiv Hamasa.

Razgovori o još jednom primirju koje bi uključivalo puštanje desetaka preostalih taoca nastavili su se danas u Egiptu.

No neke porodice taoca su sumnjičave nakon što neki od prethodnih dogovora nisu urodili plodom, a taoci umiru u zatočeništvu.

"Njihovim porodicama i svima ovdje je dosta. Ljudi to moraju razumjeti, a svijet se mora zauzeti za to i vratiti ih natrag", rekla je Michal Nachshon (39) koja je došla na protest ispred izraelskog parlamenta iz Tel Aviva.


"To je iznad politike. Iznad religije, to je humanitarno pitanje i tu smo da o tome vičemo", dodala je.

I dok su neke porodice taoca na današnjem protestu pozvale premijera Benjamina Netanyahua da učini više da vrati taoce, govornici su većinom slali apolitične poruke, usredotočivši se na njihovu bol i hitnu potrebu da se njihovi voljeni vrate kući.

No tokom proteklih nekoliko sedmica protesti protiv Netanyahuove vlade su se intenzivirali, dok neki kritičari smatraju da izraelski lider odugovlači s postizanjem sporazuma - što je optužba koju on žestoko poriče.

Netanyahuova vlada suočava se brojnim kritikama zbog sigurnosnih propusta 7. oktobra - najsmrtonosniji dan koji se dogodio Izraelu.

Neke proteste kojima su se tražili izbori organizovale su grupe koje su predvodile masovne proteste u Izraelu 2023. Uzastopna ispitivanja javnog mnijenja nakon 7. oktobra pokazuju da bi centristi porazili Netanyahua.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo