06.04.2024 / 15:52 BiH - Nakon posjete BiH

Strik: Dodikovi postupci ugrožavaju demokratiju pa čak i sigurnost

Strik: Dodikovi postupci ugrožavaju demokratiju pa čak i sigurnost
Foto: X.com

Članica Evropskog parlamenta Tineke Strik oglasila se na X platformi povodom jučerašnje posjete Bosni i Hercegovini.

"Moja posjeta Bosni i Hercegovini me je zabrinula. Uprkos spremnosti da radi na pristupanju, Dodikovi postupci ugrožavaju demokratiju, pa čak i sigurnost. Potreban nam je jedinstven odgovor i spremnost koristiti sve alate za očuvanje cjelovitosti BiH i prava građana" poručila je Strik.

Ona je jučer na press konferenciji u Sarajevu poručila da EU treba pouzdanije partnere u smislu zemalja članica EU. Vidim ovdje situaciju sa Mađarskom, vidimo da se upravo vodi jedan 'trojanski rat'. Nama više ne trebaju trojanski konji ni trojanski ratovi. Vrijeme je da se to sve zaustavi - navela je Strik.

Kritikovala je problematično ponašanje Milorada Dodika.

Ne možemo smatrati takvo ponašanje normalnim i moramo se njime ozbiljno pozabaviti. To podrazumijeva nepoštovanje institucije kao što je OHR, zatim donošenje zakona koji su neustavni, u suprotnosti su sa Ustavom i podrivaju instituciju kao što je Ustavni sud. Zatim, njegov uvredljivi ton. To treba rješavati ozbiljno. Sve to što on govori i podriva suverenitet i integritet države, to sve prolazi nekažnjeno. To mu je podsticaj da nastavi s takvim ponašanjem, ali tome se mora stati u kraj - istaknula je Strik.

Kaže da Dodikova etno-retorika nije u interesu građana, "on tu retoriku koristi isključivo zbog svojih finansijskih interesa".

- On je očigledno opsjednut zakonom o imovini, on želi da postane definitivno vlasnik državne imovine i želi da on raspolaže tom državnom imovinom. Tu dolazimo do pitanja zakona o državnoj imovini i do toga da je krajnje vrijeme da OHR više ne treba čekati da nametne zakon o državnoj imovini, gdje će država biti ta koja će odlučivati ko će biti vlasnik državne imovine i ko će njome raspolagati - navela je Strik.

Na upit novinara, prokomentirala je i posjetu premijera Mađarske Viktora Orbana Bosni i Hercegovini.

- Vidimo da je primio orden od predsjednika RS-a Milorada Dodika. Nije ni čudo što ga je primio, zato što je on taj koji usporava Evropsku uniju i blokira je na njenom putu ka uvođenju sankcija Rusiju i Dodiku itd. Tako da on kod njih ima zasluge zbog toga svega što radi. To govori, isto tako, da mi u EU možda nismo dovoljno ujedinjeni, da bismo trebali svi govoriti jednim glasom. Mi kritički posmatramo sve to što se događa, cijelu autokraciju koju on zavodi. To je jednostavno neprihvatljivo - istaknula je Strik.

Također je kazala da joj je drago da su sankcije SAD-a tako efektivne.

- Mi u Evropskom parlamentu se isto tako zalažemo i podržavamo sankcije. Međutim do sada nije bilo dovoljno jedinstva u tom pogledu, ali pojedinačne zemlje članice bi trebale istupiti i u što većem broju biti saglasne i podržavati te sankcije. Možda kreirati što veći konzorcij zemalja članica koje bi uvele te sankcije. Mislim da je sada za to pravi trenutak - smatra Strik.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo