8°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 11°C

05.04.2024 / 11:06 Svijet - Izrael popušta pod pritiscima

Po prvi put od početka rata otvaraju se vrata Ereza na sjeveru Gaze

Po prvi put od početka rata otvaraju se vrata Ereza na sjeveru Gaze
Foto: Agencije
Izrael tvrdi da poduzima korake za povećanje protoka humanitarne pomoći u pojas Gaze, uključujući ponovno otvaranje ključnog graničnog prelaza Erez na sjeveru Gaze.

Ured premijera Benjamina Netanyahua objavio je te planove u petak, nekoliko sati nakon što mu je predsjednik Joe Biden kazao da buduća američka podrška ratu u Gazi ovisi o tome da Izrael poduzme više akcija na zaštiti civila i humanitarnih radnika. U saopćenju nije bilo detalja o količinama i vrstama roba koje će biti puštene u promet.

Uprkos njihovim razlikama, Bidenova administracija nastavila je, ipak, da pruža Izraelu ključnu vojnu pomoć i diplomatsku podršku za njegov šestomjesečni rat protiv Hamasa. Izrael se suočava s rastućom međunarodnom izolacijom nakon što su njegove snage ubile sedam humanitarnih radnika koji su pomagali u isporuci hrane u Gazi.

Broj poginulih u Palestini premašio je 33.000, a ranjeno je još 75.600 ljudi, saopćilo je ministarstvo zdravstva Gaze. Ministarstvo ne pravi razliku između civila i boraca u svojim brojkama, ali tvrdi da žene i djeca čine dvije trećine poginulih.

Ujedinjene nacije navode da je veliki dio stanovništva na sjeveru Gaze na rubu gladi.

Najviši sud Ujedinjenih nacija zaključio je da postoji "vjerovatan rizik od genocida" u Gazi - optužbu koju Izrael snažno negira - a Vijeće sigurnosti UN-a izdalo je pravno obavezujući zahtjev za prekid vatre.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo