04.04.2024 / 14:43 Svijet - Moskva

Kremlj: Odnosi Rusije i NATO-a sada su u 'direktnoj konfrontaciji'

Kremlj: Odnosi Rusije i NATO-a sada su u 'direktnoj konfrontaciji'
Foto: FENA

Rusija i NATO su sada u "direktnoj konfrontaciji", tvrdi Kremlj, dok je alijansa pod američkim vodstvom u četvrtak obilježavala 75. godišnjicu.

Uzastopni valovi proširenja NATO-a na istok fiksacija su predsjednika Vladimira Putina, koji je prije dvije godine krenuo u rat u Ukrajini s naglašenim ciljem da spriječi približavanje alijanse ruskim granicama. Umjesto toga, rat je podstaknuo NATO, koji se ponovo proširio ulaskom Finske i Švedske.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je novinarima: "Zapravo, odnosi su sada skliznuli na nivo direktne konfrontacije. NATO je već bio uključen u sukob oko Ukrajine, i nastavlja da se kreće prema našim granicama i širi vojnu infrastrukturu prema našim granicama."

Putin je u više navrata govorio da je Zapad prevario Rusiju nakon Hladnog rata, nakon što je savez Varšavskog pakta pod ruskim vodstvom raspušten, ali se NATO pomjerio na istok preuzimajući bivše članice istočnog vojnog pakta i tri baltičke države koje su bile dio Sovjetskog Saveza.

Zapad odbacuje tu verziju, tvrdeći da je NATO odbrambeni savez i da je pridruživanje njemu bio demokratski izbor zemalja koje su se otresle decenijama komunističke vladavine.

NATO tvrdi da pomaže Ukrajini u borbi za opstanak, suočenoj s ruskom agresijom, te je Kijevu obezbijedio napredno oružje, obuku i obavještajne podatke.

Rusija tvrdi da to čini NATO de facto stranom u sukobu. Putin je u februaru rekao da bi direktan sukob između Rusije i NATO-a značio da je planeta na korak od Trećeg svjetskog rata, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo