13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 16°C

04.04.2024 / 09:46 BiH - Ujedinjene nacije

Jednu rezoluciju o Srebrenici je zaustavila Rusija, kakva je sudbina nove?

Jednu rezoluciju o Srebrenici je zaustavila Rusija, kakva je sudbina nove?

Rezolucija o Srebrenici trebala bi se uskoro naći na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Prema dostupnim informacijama, između ostalog, predviđa da 11. juli postane Međunarodni dan promišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici i osuđuje negiranje genocida. Nakon najave rezolucije, uslijedile su žestoke reakcije iz Srbije.

Predsjednik ove zamlje Aleksandar Vučić za danas je sazvao vanrednu sjednicu Vlade Srbije, a prije nekoliko dana je poručio da su sponzori rezolucije Njemačka i Ruanda.

- Samo vas molim da čujete ovo. Prije dva dana kada je trebalo da se raspravlja o situaciji koja je proizvedena NATO agresijom pre 25 godina, komentar zapadnih ambasadora je bio: Zašto se Srbi vraćate u prošlost, dajte da gledamo u budućnost. A onda su riješili da nas vrate 29 godina unazad. I to je uobičajeno i sve je u redu - rekao je Vučić.

Rekao je da se to radi iz dva razloga - da srpski narod kazne zbog slobodarske politike, a drugi razlog je taj da muslimanima širom svijeta pokažu da uprkos podrške Izraelu prikazuju sebe kao ljude koji podržavaju muslimane.

Reagovao je ministar vanjskih poslova BIH Elmedin Konaković i poručio da je strašna Vučićeva konstatacija "da to svijet radi da pokaže da postoje muslimani, koje svijet podržava, poredeći to sa trenutnom situacijom u Gazi".

"Ne shvata da zaista cijeli svijet to radi zbog ljudskih, civilizacijskih vrijednosti. Mnogo je zemalja širom svijeta koje se sjećaju i obilježavaju genocid, uče djecu šta sa zaista tamo desilo. To ljudi širom svijeta rade zbog budućnosti, a nikako zbog prošlosti. On ponovo genocid naziva tragedijom, zločinom, još uvijek ne koristi tu adekvatnu riječ, a stalno se poziva na neko međunarodno pravo, kada govori o drugim temama, dok istovremeno grubo krši međunarodno pravo, ne prizanaje presude sudova sa kojima Srbija ima obavezu sarađivati i zbog svog zakonodavstva. Zbog toga sam siguran da nema dovoljno kredibiliteta kada govori o međunarodnom pravu i po drugim temama", kazao je šef bh. diplomatije.

Konaković dodaje da Vučić još jednom propušta priliku da pokaže hrabrost i liderstvo i stavi tačku na genocid u Srebrenici.

"Vučić propušta priliku da podrškom Rezoluciji, koja u međunarodnim okvirima znači jako puno, zapravo možda i stavlja tačku na genocid u Srebrenici presudom međunarodnog suda. On ponovo stvari vodi u suprotnom pravcu, lobira za neusvajanje rezolucije, ima neka svoja posebna objašnjenja zašto to radi. Zapravo bi najbolje bilo da podrškom toj rezoluciji doprinese skidanju kolektivne odgovornosti sa srpskog naroda", izjavio je Konaković.

Podsjetimo, 2015. godine je korištenjem veta Rusija na traženje Srbije blokirala usvajanje Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o Srebrenici kojom se osuđuje genocid u julu 1995. godine, koju je predložila Velika Britanija i podržale Sjedinjene Američke Države i zemlje Evropske unije. U prijedlogu koji je tada podnijela Velika Britanija navodilo se da prihvatanje tragičnih događaja u Srebrenici kao genocida predstavlja preduslov za pomirenje, te se pozivaju politički lideri na svim stranama da priznaju i prihvate činjenice o zločinima iz prošlosti.

S obzirom da se ne radi o istom tijelu UN-a, predstojeću rezoluciju Rusija neće moći zaustaviti, a prema dostupnim informacijama, postoji dovoljna dvotrećinska većina država koje su spremne da usvoje rezoluciju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo