19°C
Mostar 25°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 23°C
Bihać 20°C

04.04.2024 / 09:09 Magazin - Probio krov

Objekat "iz svemira" pao na kuću na Floridi

Objekat "iz svemira" pao na kuću na Floridi
Foto: X

NASA je u utorak saopćila da analizira objekat koji je nedavno pao s "neba" na kuću na Floridi.

Vjerojatno se radi o krhotini odbačenog dijela s Međunarodne svemirske postaje (ISS). Alejandro Otero iz Naplesa objavio je na X-u da je neidentificiran predmet 8. marta probio krov i prošao kroz 2 sprata kuće, pri čemu je zamalo povrijedio njegovog sina.

Otero smatra da je njegovu kuću pogodio dio teretnog spremnika u kojem su se nalazile stare baterije kojeg je NASA izbacila s ISS-a 2021. godine. Spremnik je, kako je predviđala agencija, trebao 8. marta bezopasno izgorjeti iznad Zemljine atmosfere.

Otero je također objavio snimku sa svoje nadzorne kamere na kojoj se čuje kako neki predmet probija krov u 14:34 sati po lokalnom vremenu. "Dakle, to je 19:34 UTC, što je u skladu s procjenom Svemirskih snaga o ulasku u atmosferu iznad Zaljeva – 19:29 UTC. Mislim da ste možda u pravu i da se radi o spremniku baterije EP-9", komentirao je na njegovoj objavi astrofizičar Jonathan McDowell.

Ubrzo se javila i NASA. "U dogovoru s vlasnikom kuće smo prikupili spomenuti objekt. Analizirat ćemo ga u NASA-inom svemirskom centru Kennedy na Floridi što je prije moguće kako bi se utvrdilo njegovo porijeklo. Dodatne informacije će biti dostupne nakon analize", kazala je NASA u utorak za AFP.

Prema izvještaju portala Ars Technica, baterije jesu bile u vlasništvu NASA-e, ali su se nalazile u spremniku kojeg je lansirala japanska svemirska agencija – što potencijalno komplikuje preuzimanje odgovornosti za nastalu štetu na kući.

Ovo nije prvi puta da je "svemirsko smeće" uzrokovalo probleme na Zemlji. Primjerice, 2022. je dio kapsule SpaceX Dragon pao na australsku farmu ovaca. Skylab, prva američka svemirska stanica, pala je na zapadnu Australiju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo