18°C
Mostar 21°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 22°C
Bihać 19°C

01.04.2024 / 09:20 Svijet - Ubijanje bez kraja

U izraelskim napadima u Gazi ubijeno 77 Palestinaca

U izraelskim napadima u Gazi ubijeno 77 Palestinaca
Foto: Agencije
U izraelskim napadima ubijeno je 77 Palestinaca u Gazi u posljednja 24 sata, saopćile su zdravstvene službe, dok je Egipat bio domaćin izraelskoj delegaciji za novi krug pregovora u pokušaju da se osigura primirje s Hamasovim vladarima Gaze.

Izraelska vojska saopćila je da je ubila visokog zapovjednika Islamskog džihada u napadu na komandni centar u dvorištu bolnice Al-Aqsa u centralnoj Gazi. Nije spomenuto njegovo ime ni čin.

- Komandni centar i teroristi su precizno pogođeni - saopćila je vojska, dodajući kako je namjera da se "minimizira šteta civilima neuključenim u borbe u zoni bolnice".

- Zgrada bolnice Al-Aqsa nije oštećena i njeno funkcionisanje nije narušeno - saopćila je vojska.

Iz Islamskog džihada, saveznika Hamasa, nije bilo komentara.

Palestinski zdravstveni zvaničnici i mediji bliski Hamasu javili su da je u napadu pogođeno nekoliko šatora unutar bolnice Al-Aqsa, pri čemu su četiri osobe poginule, a nekoliko je ranjeno, uključujući pet novinara.

Više od 32.000 Palestinaca ubijeno je u izraelskoj vojnoj ofanzivi na Gazu od 7. oktobra, tvrde zdravstvene službe. Zdravstveni zvaničnici saopćili da su većina ubijenih civili, dok Izrael navodi da su najmanje trećina njih borci.

Dvije strane su pojačale pregovore, uz posredovanje Katara i Egipta, o šestosedmičnoj obustavi izraelske ofanzive u zamjenu za predloženo oslobađanje talaca koje i dalje drž Hamas u Gazi nakon napada 7. oktobra.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je u nedjelju da će nastaviti s vojnim pritiskom na Hamas, dok je pokazao fleksibilnost u pregovorima, rekavši da će samo ta kombinacija dovesti do oslobađanja talaca.

Hamas želi da bilo kakav dogovor pretvori u prekid rata i povlačenje izraelskih snaga, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo