31.03.2024 / 23:18 Svijet - Lokalni izbori

Novi udarac Erdoganu: Turska opozicija na vlasti u većim gradovima

Novi udarac Erdoganu: Turska opozicija na vlasti u većim gradovima
Foto: Screnshot

Djelomični rezultati na lokalnim izborima pokazuju da su kandidati CHP ispred svojih rivala iz AK Partije u Ankari i Istanbulu.

Glavna opoziciona stranka u Turskoj, Republikanska narodna partija (CHP), izgleda da će zadržati svoju kontrolu nad ključnim gradovima, prema preliminarnim djelomičnim rezultatima lokalnih izbora u zemlji.

Sa 49 posto glasačkih kutija otvorenih u Istanbulu u nedjelju, gradonačelnik Ekrem Imamoglu iz CHP vodio je sa 50,05 posto glasova naspram 41,2 posto za Partiju pravde i razvoja predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, ili AK Partiju, kandidata Murata Kuruma.

Otvorene su kutije i u Ankari, gradonačelnik Mansur Yavas iz CHP-a je vodio sa 58,2 posto u odnosu na 34,1 posto za kandidata kojeg podržava Erdogan.

CHP je također bio ispred u Izmiru, trećem turskom gradu i partijskom uporištu.

Državna novinska agencija Anadolu objavila je djelimične zvanične izvještaje koji pokazuju da je CHP vodeća u velikim gradovima kao što su Izmir, Bursa, Antalya i Adana.

"Na osnovu podataka koje smo dobili, mogu reći da je vjera naših građana u nas nagrađena", rekao je Imamoglu novinarima u sjedištu CHP-a u Istanbulu.

“Slika koju smo sada vidjeli nas veoma raduje, ali nijedan izbor nije završen prije nego što se završi”, rekao je on.

Prije glasanja, Erdogan je rekao: "Ovi izbori će označiti početak nove ere za našu zemlju."

Na prethodnim izborima 2019. godine, Imamoglu iz CHP-a zadao je Erdoganu i njegovoj AK partiji najveći izborni udarac u dvije decenije na vlasti kada je pobijedio u utrci za gradonačelnika Istanbula. Ovaj gubitak je također pogodio ličnu notu za Erdogana, koji je rođen i odrastao u gradu i služio kao njegov gradonačelnik 1990-ih.

Čini se da nedjeljni lokalni izbori predstavljaju novi udarac predsjedniku, koji je ciljao na ponovno preuzimanje kontrole nad tim urbanim područjima.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo