30.03.2024 / 11:07 Svijet - Kijev

Ruski napadi dronovima širom Ukrajine

Ruski napadi dronovima širom Ukrajine
Foto: Ukraine State Emergency Service

Ukrajinske zračne snage objavile su 30. marta da su ruske snage preko noći ispalile četiri projektila na istočnu Ukrajinu, kao i 12 dronova "shahed" širom zemlje.

Rečeno je da je devet dronova oborila Ukrajina u regijama Dnjepropetrovsk, Herson, Odesa i Poltava. Nije bilo izvještaja o žrtvama.

Rusija je prošle sedmice pokrenula kampanju zračnih napada fokusiranu na energetski sektor Ukrajine, ispalivši 190 raketa, 140 bespilotnih letjelica "shahed" i 700 protuzračnih projektila u onome što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opisao kao "dramatično povećanje ruskog zračnog terora".

Ruske snage takođe "aktivno pokušavaju" napredovati na prvim linijama, sa 72 borbena sukoba koja su se dogodila u istočnim pokrajinama Donjeck i Luhansk tokom proteklog dana, navela je ukrajinska vojska u svom dnevnom biltenu ujutro 30. marts.

Ukrajinske snage odbile su najmanje 40 ruskih napada u blizini gradova Avdijivka, Bahmut i Liman u regiji Donjeck i Bilohorivka u regiji Luhansk, navodi se u biltenu.

"Ukrajinski branioci odbili su 16 napada u Lymanu... i Bilohorivki, gdje je neprijatelj - uz podršku zrakoplovstva - pokušao probiti odbranu naših trupa", rekla je vojska.

Ukrajina je bila prisiljena zauzeti odbrambenu poziciju na prvim linijama u posljednjih nekoliko mjeseci, dok se Kijev bori s nestašicom streljiva usred kašnjenja paketa pomoći od 60 milijardi dolara iz Sjedinjenih Država.

U intervjuu Washington Postu objavljenom 29. marta, Zelenski je upozorio da će se ukrajinske snage morati povući "korak po korak, malim koracima", ako Kijev ne dobije američku vojnu pomoć koja je blokirana političkim sporovima u Kongresu.

"Ako nema podrške SAD-a, to znači da nemamo protuzračnu odbranu, nemamo rakete Patriot, nemamo ometače za elektronsko ratovanje, nemamo artiljerijske projektile od 155 milimetara", rekao je Zelenski, dodajući da njegova vojska "pokušava pronaći način da se ne povuče".

(Vijesti.ba/RSE)

Izdvajamo