6°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

29.03.2024 / 06:00 Svijet - Međunarodni sud pravde

Svjetski sud naredio Izraelu da zaustavi glad u Gazi

Svjetski sud naredio Izraelu da zaustavi glad u Gazi
Foto: X
Svjetski sud jučer je jednoglasno naredio da Izrael, kojeg je Južnoafrička Republika optužila za genocid u Gazi, poduzme sve potrebne i efikasne mjere da osigura osnovne zalihe hrane palestinskoj populaciji i tako zaustavi širenje gladi.

Zapovijed je došla u trenutku bliskog sukoba izraelske vojske i palestinskih boraca u blizini bolnice Al-Šifa u Gazi, gdje su oružana krila Hamasa i Islamskog džihada rekla da su napala izraelske vojnike raketama i minobacačkom paljbom, prenosi HINA.

Suci Svjetskog suda, poznatog i kao Međunarodni sud pravde, rekli su da se Palestinci u Gazi suočavaju sa sve gorim uslovima i da se širi glad.

"Sud je utvrdio da se Palestinci u Gazi više ne suočavaju s rizikom od gladi, nego da je glad već tu", navode suci u svojoj naredbi.

Južnoafrička Republika tražila je izglasavanje tih mjera u okviru šireg slučaja kojim se optužuje Izrael za genocid u Gazi.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova nije se oglasilo po pitanju naredbe. Izrael je rekao da nastoji proširiti pristup humanitarnim grupama u Gazi kopnenim putem, spuštanjem iz zraka i brodovima.

Izraelska vojska objavila je da nastavlja djelovati oko bolničkog kompleksa Al-Šifa u gradu Gazi nakon što je tamo upala prije više od sedmicu dana.

Saopćila je da su izraelske snage ubile oko 200 naoružanih muškaraca od početka operacije "u isto vrijeme prevenirajući stradavanje civila, pacijenata, zdravstvenih timova i zdravstvene opreme".

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo