6°C
Mostar 11°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 7°C

28.03.2024 / 17:02 Svijet - Tokio

Nervoza u Japanu zbog smrti povezanih sa dodatkom prehrani

Nervoza u Japanu zbog smrti povezanih sa dodatkom prehrani
Foto: Unsplash
Japanski proizvođač lijekova, čiji su dodaci prehrani u centru rastuće panike, izvijestio je o još dva smrtna slučaja potencijalno povezana s tabletom koja snižava holesterol.

Objavom Kobayashi Pharmaceuticalsa od četvrtka, ukupan broj smrtnih slučajeva koje istražuju kompanija i Ministarstvo zdravstva porastao je na četiri, s više od sto hospitaliziranih osoba. Japanski premijer Fumio Kishida rekao je parlamentu u četvrtak da “moramo razjasniti uzrok [bolesti] i razmotriti različite odgovore ako je potrebno”.

Prije toga, opozicijski političar ga je pozvao da revidira sigurnosne okvire koji su bili fleksibilniji u vrijeme mandata bivšeg premijera Shinzom Abeom. Prošle sedmice, Kobayashi je opozvao tri svoja dodatka, uključujući Beni Koji Choleste Help, nakon što je oko 106 kupaca hospitalizirano zbog problema s bubrezima. Proizvodi koji se prodaju bez recepta sadrže sastojak koji se zove crvena riža s kvascem ili “beni koji”, a koji bi trebali pomoći u snižavanju holesterola.

Kompanija je u četvrtak saopćila da je u “procesu potvrđivanja činjenica i uzročno-posljedičnih veza” u dva dodatna smrtna slučaja te je “odlučila objaviti taj izvještaj s ciljem brzog otkrivanja” o čemu je riječ.

Glasnogovornik Vlade Yoshimasa Hayashi rekao je na konferenciji za medije da je vlada pozvala farmaceutsku kompaniju da poduzme “brzu i ozbiljnu akciju u pravcu utvrđivanja uzroka” i objavi relevantne informacije jer se “širi zabrinutost u javnosti”, izvijestila je japanska novinska agencija Kyodo.

Proizvođač lijekova sa sjedištem u Osaki još nije odredio konkretan uzrok, ali je rekao da postoji mogućnost da su proizvodi sadržavali “sastojke koje nismo namjeravali uključiti”. Proces fermentacije može proizvesti toksin zvan citrinin, koji može oštetiti bubrege, međutim, kompanija je rekla da njihova analiza nije otkrila nikakav citrinin. Osim dodataka, povučeno je više od 40 proizvoda drugih kompanija, koji sadrže “beni koji”, saopćilo je Ministarstvo zdravstva.

Hayashi je rekao da Japan dijeli informacije sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i relevantnim zemljama nakon što je online prodaja proizvoda suspendirana u Kini, dok su proizvodi, također, uklonjeni iz prometa u Tajvanu. Izvršni direktor Kobayashija rekao je prošle sedmice da je kompanija prvi put primila pritužbe o problemima s bubrezima u januaru.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo