9°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 9°C

28.03.2024 / 16:16 Svijet - Historijsko glasanje

Francuska narodna skupština osudila 'pokolj' Alžiraca u Parizu 1961.

Francuska narodna skupština osudila 'pokolj' Alžiraca u Parizu 1961.
Foto: Arhiv
U Narodnoj skupštini Francuske u četvrtak je održano “historijsko glasanje”, kada su zastupnici usvojili prijedlog rezolucije kojom se osuđuje “pokolj” Alžiraca 17. oktobra 1961. u Parizu.

Na poziv Fronta nacionalnog oslobođenja (FLN), koji se borio za nezavisnost Alžira, oko 30.000 Alžiraca je tog dana mirno demonstriralo u Parizu protiv policijskog sata koji im je nametnut, a u intervenciji policije je, prema zapisima historičara, ubijeno između 30 i 200 demonstranata.

U tekstu rezolucije, koja prvenstveno ima simbolično značenje, “osuđuje se krvava i smrtonosna represija Alžiraca, počinjena pod vodstvom načelnika policije Mauricea Papona”. Također se traži da se na spisak nacionalnih praznika i službenih svečanosti doda i dan sjećanja na taj pokolj, prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

Rezoluciju su predložile zastupnica zelenih Sabrina Sebaihi i zastupnica Julie Delpech iz redova Preporoda. Prijedlog rezolucije je podržalo 67 zastupnika, a 11 je glasalo protiv, svi iz Nacionalnog okupljanja. Sebaihi je pozdravila “historijsko glasanje” i rekla da to predstavlja prvu etapu u naporima za “priznavanje tog kolonijalnog zločina, za priznavanje zločina države”.

No, u rezoluciji je izostavljen termin “državni zločin” kako bi se o njoj postigao konsenzus. Historičari su zapisali da su tog dana Alžirce progonili ulicama i po stanicama podzemne željeznice. Uhapšenima su vezali ruke, udarajući ih pendrecima, bacajući ih zatim u rijeku Senu. Neki su bili još živi, nakon čega bi se u agoniji utopili. Bio je to dan kada su Senom plutala tijela ubijenih Alžiraca.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo