11°C
Mostar 15°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C

27.03.2024 / 19:06 Svijet - Ottawa

Kanada premašila 40 miliona stanovnika

Kanada premašila 40 miliona stanovnika
Foto: Unsplash

Kanada je dosegla rekordnih 40,77 miliona stanovnika 2023., mahom zahvaljujući privremenoj imigraciji, no porast stanovništva nije prošao bez izazova, piše Reuters pozivajući se na Kanadski statistički ured (SC).

Prema podacima SC-a, Kanada je 2023. bila bogatija za 1,27 miliona ljudi, 3,2 posto više u odnosu na prethodnu godinu, što je najviši godišnji rast od 1957.

Priljev imigranata, međutim, okrivljuje se za nedostatak stanovanja te su cijene kuća i stanova tako porasle da je priuštivost pala na niske grane. Sve to je uvelike naškodilo premijeru Justinu Trudeau koji se suočava s padom popularnosti.

Rast stanovništva je također srozao domaći bruto proizvod (BDP) po glavi stanovnika i pridonio padu produktivnosti, pokazuju brojke iz posljednjeg kvartala. Na to posebice upozoravaju ekonomisti Kanadske narodne banke.

"Godine 2023., 97,6 posto rasta kanadskog stanovništva se pripisuje međunarodnoj imigraciji (stalnoj i privremenoj), a tek preostalih 2,4 posto dolazi od prirodnog prirasta", stoji u izvještaju statističkog ureda.

"Ovo je druga godina za redom da je privremena imigracija potaknula rast stanovništva i treća godina za redom s neto povećanjem rezidenata bez trajne dozvole boravka", dodaje SC.

Kanada je uvelike ovisila o imigraciji kako bi osnažila radnu snagu i ekonomski rast. U 2021. gotovo četvrtina stanovnika nije bila rođena u Kanadi, što je najveća brojka među skupinom zemalja G7, doznaje se iz izvještaja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

U posljednjih nekoliko mjeseci Trudeauova liberalna vlada pokušava se othrvati pritisku te je donijela mjere kojima se pokušava ograničiti koliko svake godine može u zemlju ući stranih studenata i rezidenata bez trajne dozvole boravka.

Procjenjuje se da je 1. januara 2024. i Kanadi živjelo 2,661.784 rezidenata bez trajne dozvole boravka. Od tog broja, njih 2,332.886 je imalo dozvolu rada i članove porodica s kojima su živjeli. Njih 328.898 su bili tražitelji azila s ili bez dozvole za studiranje ili rad.


(Vijesti.ba/HINA)

Izdvajamo