4°C
Mostar 10°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

27.03.2024 / 17:51 BiH - Agencija za kontrolu tržišta BiH

Povučeno 568 komada zaštitnih rukavica za mehaničke rizike

Povučeno 568 komada zaštitnih rukavica za mehaničke rizike
Sa tržišta BiH povučena su dva modela zaštitnih rukavica za mehaničke rizike u količini od 568 komada, od kojih je 56 uništeno, jer nisu u skladu sa Naredbom o ličnoj zaštitnoj opremi i pratećim standardima, objavila je Agencija za kontrolu tržišta BiH.

Tokom sprovođenja proaktivne kontrole zaštitnih rukavica za mehaničke rizike izvršeno je 16 inspekcijskih kontrola koje su se zasnivale na administrativnoj provjeri dokumentacije i laboratorijskom ispitivanju proizvoda.

Ukupno je kontrolisano 11 modela zaštitnih rukavica za mehaničke rizike, od kojih su dva modela bila usklađena sa Naredbom o ličnoj zaštitnoj opremi, dok su kod devet modela, u količini od 18.970 komada, utvrđene neusklađenosti.

Poslovni subjekti su dobrovoljno ili po nalogu inspekcijskih organa izvršili usklađivanje sedam modela, 18.402 komada, neusklađenih zaštitnih rukavica s odredbama propisanim Naredbom o ličnoj zaštitnoj opremi.

U proteklih šest mjeseci sprovedena je proaktivna kontrola zaštitnih rukavica za mehaničke rizike koju su realizovale Agencija, te Federalna uprava za inspekcijske poslove, Republička uprava za inspekcijske poslove i Inspektorat Brčko distrikta.

Ovo je jedna od dvije proaktivne kontrole lične zaštitne opreme, koje su realizovane u prošloj godini, a prema Naredbi o ličnoj zaštitnoj opremi.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo