12°C
Mostar 16°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

27.03.2024 / 09:56 Zanimljivosti - Banjaluka

Jedina utrka s preprekama u BiH održat će se na tvrđavi Kastel 18. maja

Utrka 4Falcons smatra se začetnikom zajednice ovog tipa terenskih utrka s preprekama. 

Ove godine će biti održano njeno treće izdanje, a tim povodom će banjalučka tvrđava Kastel biti pretvorena u istinsku sportsku arenu u kojoj će se takmičiti više od 700 učesnika.

Utrka sadrži više od 40 prepreka osmišljenih tako da trkači moraju iskoristiti sve svoje fizičke sposobnosti, od vučenja i nošenja tereta, preko trčanja, puzanja i podizanja pa do preciznosti i drugih oblika fizičkog kretanja.

Staza kojom će takmičari trčati duga je oko četiri kilometra, a s obzirom da je tvrđava Kastel izgrađena na obali Vrbasa, ova prelijepa bh. rijeka se nametnula kao neizostavna prepreka. Riječ je o prepreci nazvanoj "raft most" načinjenoj od 20 rafting čamaca, koja zapravo predstavlja plutajuću prepreku.

Sama utrka je zaista ozbiljan izazov čak i za vrhunske sportiste koji u što kraćem vremenskom periodu žele savladati stazu, dok rekreativci i ljubitelji ovog vida sportske zabave mogu uživati u izazovima prilagođenim njihovoj formi, ali i u samom druženju.
Osim utrke 4Falcons, istog dana će se održati utrka 4Teenage run za učesnike starosne dobi od 15 do 18 godina, dok će u saradnji sa Sportsko-kreativnim centrom KIDS biti organizovana i utrka 4Kids za najmlađe učesnike.

Prijavu je moguće obaviti putem zvanične internet stranice utrke 4Falcons.

Kada je riječ o tvrđavi Kastel, ona je zapravo najstariji historijski spomenik u Banjoj Luci i izgrađena je u 16. stoljeću na lijevoj obali Vrbasa, između današnjeg Gradskog mosta i ušća rijeke Crkvene. U prošlosti je predstavljala snažnu vojničku utvrdu te je štitila kotlinu Vrbasa od neprijatelja. Sa svih strana je opasana debelim kamenim zidovima s puškarnicama i osmatračnicama. Danas se u njenoj unutrašnjosti nalazi ljetna pozornica te je domaćin brojnih sportskih i kulturnih dešavanja.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo