26.03.2024 / 12:23 Svijet - London

Odgođeno izručenje Juliana Assangea Sjedinjenim Američkim Državama

Odgođeno izručenje Juliana Assangea Sjedinjenim Američkim Državama

Julian Assange je dobio odgodu izručenja SAD-u nakon što su dvojica sudija odobrila osnivaču WikiLeaksa da uloži žalbu na njegovo protjerivanje iz Velike Britanije, ali samo ako Velika Britanija i SAD budu u mogućnosti da daju sudu odgovarajuće garancije.

Na dvodnevnom ročištu, njegovi advokati su tvrdili da su optužbe koje se odnose na osnovu hiljada povjerljivih i diplomatskih dokumenata od strane Assangea i WikiLeaksa povezanih s ratovima u Afganistanu i Iraku, politički motivirane i da je zahtjev za izručenje nezakonit.

Dvojica sudija Višeg suda u Londonu, Dame Victoria Sharp i Justice Johnson, presudili su da u ovom trenutku nema osnova za njegovo izručenje SAD.

Naredno saslušanje će se održati samo ako Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD mogu dati garancije o pitanjima na koja je privremeno odobrena žalba.

Pristalice Assangea pozdravljaju kao novinarskog heroja, čiji je krivični progon politički motiviran, odnosno kojeg progone zbog razotkrivanja “američkih zlodjela”.

Na dvodnevnom saslušanju prošlog mjeseca njegovi su advokati tražili dozvolu za žalbu protiv odluke Velike Britanije da ga izruči.

Sljedeće saslušanje u okviru Asanžovog slučaja zakazano je za 20. maj.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo