16°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

26.03.2024 / 10:40 Regija - Kosovska ministrica

Gërvalla: Rusija je ostala sama u pokušaju iskrivljavanja istine

Gërvalla: Rusija je ostala sama u pokušaju iskrivljavanja istine
Donika Gërvalla / Agencije
Kosovska ministrica vanjskih poslova Donika Gërvalla kazala je da je Rusija ostala sama u pokušaju iskrivljavanja istine nakon što je propao poziv za sjednicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku o NATO-ovom bombardovanju nekadašnje SR Jugoslavije.

"Spremni smo iznijeti članovima Vijeća sigurnosti činjenice o genocidnim zločinima Srbije nad civilnim stanovništvom na Kosovu, a pozdravljamo jedinstvo naših partnera, prijatelja i saveznika što nisu dopustili održavanje ove propagandne sjednice. Rusija je ostala sama u svojim opasnim pokušajima korištenja Vijeća sigurnosti za iskrivljavanje istine i samo s 3 glasa za i 13 suzdržanih, inicijativa Rusije nije prošla", napisala je Gërvalla na Facebooku koja također boravi u New Yorku.

Prema njezinim riječima, stotine pokolja koje je Srbija počinila na Kosovu, okrutno ubistvo 1432 djece, silovanja hiljada žena, djevojaka, muškaraca i djece, nestanak žrtava rata i uništavanje kosovske imovine bili su i ostali činjenica.

Gërvalla je kazala da je Kosovo 25 godina nakon rata napredovalo u demokratiji, vladavini prava i poštivanju ljudskih prava, dok su Srbija i Rusija ostale u svojoj mračnoj prošlosti, koja nažalost traje i danas i koja vodi u izolaciju.

Tokom sjednice Vijeća sigurnosti UN-a u ponedjeljak u New Yorku predstavnik Sjedinjenih Američkih Država pri Ujedinjenim narodima Robert Wood izjavio je kako je NATO-ovo bombardovanje srpskih vojnih i policijskih ciljeva u bivšoj SR Jugoslaviji bilo nužno kako bi se zaustavio genocid na Kosovu.

"SAD nema što skrivati ​​u smislu svoje podrške operaciji savezničkih snaga 1999. godine, akcije su bile neophodne, legitimne kako bi se zaustavilo etničko čišćenje na Kosovu", rekao je Wood.

Na Kosovu slave 25. godišnjicu NATO-ovih zračnih napada na SR Jugoslaviju oprečno tomu širom Srbije u nedjelju je nizom komemoracija obilježena godišnjica NATO-ovog bombardovanja tokom kojeg je prema zvaničnim podacima poginulo oko 3500 vojnika, policajaca i civila, među njima 89 djece, ranjeno je oko 6000 osoba, dok se ekonomska šteta mjeri milijardama dolara.

Zračni udari su trajali do 10. juna 1999. kada je u Kumanovu postignut sporazum koji je nalagao povlačenje vojnih i policijskih snaga s Kosova i uspostavljanje Privremene administrativne misije UN-a (UNMIK).

Vojna intervencija NATO-a na Kosovu omogućila je povratak u svoje domove više od 800.000 raseljenih osoba unutar i izvan Kosova.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo