25.03.2024 / 22:12 BiH - Washington

Alkalaj: Muslimani i Jevreji u BiH su iskovali put mira

Alkalaj: Muslimani i Jevreji u BiH su iskovali put mira
U znak međuvjerske solidarnosti, preko 100 ljudi prisustvovalo je Kongregaciji B’nai Tzedek u Washingtonu na Međuvjerskom iftaru koji su organizovali Američko muslimansko i multivjersko vijeće za osnaživanje žena, u partnerstvu s Pokretom za borbu protiv antisemitizma.

Među prisutnim je bio i ambasador Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama, Sven Alkalaj.

Alkalaj je u svom govoru istaknuto tradiciju suživota muslimana i Židova i odbrana jednih drugih u vrijeme progona. Ispričao je historiju muslimana koji su štitili Židove u tada okupiranoj Jugoslaviji za vrijeme holokausta.

Podsjetio je prisutne na priču o spašavanju sarajevske Hagade od nacista u Drugom svjetskom ratu.

Alkalaj je još ukazao na značaj muslimansko-jevrejske mirovne inicijative potpisane u Srebrenici krajem prošle godine. Između reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović i predsjednik Svjetske federacije udruženja Bergen-Belsen Menachem Z. Rosensaft.

- Tom događaju su tada prisustvovali preživjeli iz Holokausta, kao i djeca koja su rođena u koncentracionim logorima 1943. godine. I oni su zajedno sa braćom i sestrama muslimanima, iskovali ovaj put za pokajanje, pomirenje, međusobno razumijevanje i izgradnju mira, rekao je Alkalaj.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo