22.03.2024 / 23:00 Svijet - Građani se evakuišu

Napad u Moskvi: U toku velika potraga za odgovornima

Napad u Moskvi: U toku velika potraga za odgovornima
Foto: Arhiva
Ruske policijske i sigurnosne snage objavile su da "traže" napadače odgovorne za oružani napad i požar u koncertnoj dvorani Crocus City Hall u predgrađu Moskve, u kojem je poginulo najmanje 40 ljudi.

"Specijalne jedinice Ruske nacionalne garde rade na mjestu terorističkog napada na Crocus City Hall. Traže kriminalce i evakuišu građane iz zgrade", objavila je Nacionalna garda Rosgvardia na svom Telegram računu, prenosi HINA.

Vatrogasne službe objavile su kasnije navečer da je požar izazvan u koncertnoj dvorani stavljen pod kontrolu. Prema izjavama svjedoka, napadači, koji su nosili maskirne odore i bili naoružani automatskim puškama bacali su i zapaljive bombe te su izazvali požar u kojem je izgorjela trećina dvorane, dok je krov dvorane stradao u potpunosti.
 
Ruska agencija RIA objavila je u međuvremenu da među povrijeđenima u napadu na koncertni centar Crocus City Hall ima i djece. Prema izjavama svjedoka u dvorani se održavalo takmičenje u plesu na kojemu su se, prema prvim informacijama, takmičila djeca i tinejdžeri.

U međuvremenu je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova kritikovala UN povodom reakcije vezane uz pucnjavu u Moskvi navodeći da je reakcija ureda glavnog sekretara UN-a bila preslaba. Po njenim riječima, izjava u kojoj se govori o tuzi zbog počinjenog nasilja je preslaba.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo