22.03.2024 / 21:58 BiH - Delegacija EU u BiH

Sarajevo, Banjaluka... Širom BiH se slavi otvaranje pristupnih pregovora sa EU

Sarajevo, Banjaluka... Širom BiH se slavi otvaranje pristupnih pregovora sa EU
Foto: X
Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini objavila je kako se širom Bosne i Hercegovine slavi otvaranje pristupnih pregovora naše zemlje sa EU.

"U partnerstvu sa lokalnim vlastima u Sarajevu, Banja Luci, Tuzli, Mostaru i Brčkom, obilježavamo početak novog poglavlja naše zajedničke budućnosti u EU", saopćili su na X-u, nekadašnjem Twitteru.


Podsjetit ćemo, jučer su lideri EU su na sjednici Evropskog vijeća u Bruxellesu odlučili dati zeleno svjetlo za otvaranje pregovora s BiH.

Brojni domaći, ali i EU zvaničnici pozdravili su ovu odluku.

"Vaše je mjesto u našoj evropskoj porodici", poruka je kojom je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel pozdravio otvaranje pregovora BiH sa EU, a njegovo mišljenje dijeli i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković.

"Bosni i Hercegovini je mjesto u EU", kazao je.

Dodik je poručio kako se Republika Srpska neće radovati jer je danas mnogo onih koji su pretpostavljali i priželjkivali njen nestanak.

"Naš put ima svoj nacionalni cilj – da Srbi u 21. vijeku ponovo žive i rade sa svojom braćom i kumovima bez granica."
 
"U proteklih 15 mjeseci uspjeli smo napraviti naredni korak i dobiti zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa EU. Nakon godina zastoja, napokon smo se pomakli naprijed i iskoristili pruženu ruku koju nam je tada EU dala", komentar je i premijera Federacije BiH Nermina Nikšića.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović smatra navedenu odluku historijskom. Istovremeno se zahvalio svim evropskim liderima, a pogotovo Andreju Plenkoviću.

"Iskrene čestitke svima koji su svojim radom doprinijeli, pogotovo Borjana Krišto", glasila je poruka Čovića.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo