8°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

21.03.2024 / 12:39 Svijet - Počeo sastanak

Lideri EU stigli u Brisel: Uputili poruku BiH

Lideri EU stigli su na dvodnevni samitu u Bruxellesu, gdje će odlučiti o otvaranju pregovore s BiH.

Po dolasku na sastanak medijima se obratila premijerka Estonije Kaja Kallas. Ona je rekla da je upoznata da je BiH napravila napredak, ali da nisu ispunjeni svi uslovi.

- BiH je napravila napredak, mi podržavamo otvaranje pregovora, ali istovremeno u tu je Evropska komisija vrlo jasna - BIH mora uraditi još kako bi počele pregovore, odnosno pregovarački okvir. Uvjeren sam da će BIH biti sposobna to uraditi, sve kriterije iz 14 prioritete, rekao je holandski premijer Mark Rutte.

- Svi kandidati su dobrodošli, ukoliko zadovoljavaju kriterije, Gitanas Nauseda, predsjednik Litvanije.

Njemački kancelar Olaf Scholz uoči summita u Bruxellesu izrazio je zadovoljstvo što Evropska unija napreduje u procesu proširenja, te što idući koraci mogu biti ponuđeni Bosni i Hercegovini.

Luksemburški premijer Luc Frieden smatra da je važno da fokus ne ostane samo na Ukrajini, nego ''da vidimo i što se događa na zapadnom Balkanu''.

Premijer Irske Leo Varadkar, koji je najavio odlazak s ove funkcije, uoči sjednice Europskog vijeća poručio je da će Irska glasovati za otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Austrijski kancelar Karl Nehammer je javnosti poručio da će Austrija podržati otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Kako je naglasio Nehammer, odluka o otvaranju pregovora predstavlja veliki zamah za Bosnu i Hercegovinu. Također, kao i drugi zvaničnici, Nehammer je rekao kako je BiH ostalo još mnogo toga da uradi.

Lideri EU trebali bi te zatražiti od Vijeća izradu pregovaračkog okvira kako bi se ti pregovori i mogli otvoriti. Stoji to u nacrtu zaključaka koje će Evropsko vijeće usvojiti na samitu danas i sutra.

- Nastavno na preporuke Komisije od 12. marta 2024. godine, Evropsko vijeće odlučuje otvoriti pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom. Vijeće se poziva da usvoji pregovarački okvir kad budu poduzeti relevantni koraci utvrđeni u preporukama komisije iz 12. oktobra 2022. godine - piše u nacrtu.

Stavljanje ove rečenice u nacrt rezultat je dogovora zemalja članica na sastancima za pripremu Evropskog vijeća.

U međuvremenu, Politico je objavio novi nacrt zaključaka Evropskog vijeća u kojem je izmijenjen dio koji se tiče otvaranja pregovora sa Bosnom i Hercegovinom.

Evropski lideri su spremni dati politički zeleno svjetlo za početak pregovora o pristupanju sa Bosnom i Hercegovinom, prema posljednjem nacrtu evropskih zaključaka datiranom 20. marta, kako piše POLITICO-a.

Zemlje koje su prvobitno bile skeptične prema napretku Bosne, poput Nizozemske, neće se usprotiviti odluci, pod uslovom da bude jasno da će Bosna morati napraviti ozbiljan napredak u unutrašnjim reformama prije nego što pređe na sljedeći korak u procesu pristupanja.

Najveći podržavaoci Ukrajine u EU-u, poput Baltičkih zemalja, zagovarat će jasno određeni rok kada će blok preduzeti sljedeći korak u procesu proširenja za Ukrajinu i Moldaviju. Drugi, uključujući Mađarsku, su skeptični oko određivanja konkretnog roka sada.

Litva je zemlja koja najdalje vodi ovu diskusiju, rekla su tri diplomata EU-a. 

Na sastanku ambasadora u srijedu, Litva je rekla da ne može saglasiti s zelenim svjetlom za Bosnu osim ako nema snažnijeg pozitivnog jezika o Ukrajini. Jedan od diplomata, međutim, opisao je ovo kao "uzbrdicu" za Litvu, s obzirom na njenu veličinu i druge osjetljive rasprave na stolu, piše POLITICO.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo