20.03.2024 / 16:03 Svijet - "Leti odgovorno"

Holandski sud: Aviokompanija KLM manipulisala putnike 'zelenim' marketingom

Holandski sud: Aviokompanija KLM manipulisala putnike 'zelenim' marketingom
Foto: Profimedia
Holandska aviokompanija KLM navodila je manipulativnim "zelenim" marketingom putnike na krive zaključke kako bi poboljšala korporativni imidž i uvjerila ih da brine za okoliš, presudio je danas holandski sud.

Ekološki aktivisti tvrde da je KLM kampanjom "leti odgovorno" obmanjivao putnike budući da avijacija općenito ispušta stakleničke gasove, prenosi HINA.

Sud se složio sa njihovim tvrdnjama, ali nije izrekao kaznu kompaniji, holandskom ogranku Air France-KLM-a.
 
"Nekoliko KLM-ovih oglasa iz prošlosti navodilo je na krive zaključke i stoga su bili nezakoniti", zaključio je sud u sažetku pisane odluke. Međutim, kompanija ih ne mora ispraviti i može nastaviti s oglašavanjem, uprkos pozivima na opću zabranu.

"KLM mora ubuduće biti iskren i konkretan u tvrdnjama o utjecaju letova na okoliš", naložio je sud.

Hiske Arts, voditeljica kampanje aktivističke grupe Fossil Free koja je podnijela tužbu, izrazila je zadovoljstvo sudskom odlukom.

"Sud nije mogao biti jasniji: kompanijama nije dopušteno tvrditi da se bore protiv opasnih klimatskih promjena budući da zapravo potiču krizu", naglasila je Arts.

Izvršni direktor Air France-KLM-a Ben Smith nazvao je tužbu "neugodnom".

"Mi ne koristimo 'zelenu šminku", rekao je Smith na konferenciji za novinare, tvrdeći da kompanija poduzima mjere kako bi smanjila emisiju štetnih gasova, najavljujući kupovinu efikasnijih aviona i povećanje udjela biogoriva u kerozinu.

Fossil Free pak smatra da su planovi za budućnost manje važni od neposredne opasnosti i da su najavljene promjene marginalne, pogotovo zato što kompanija planira povećati broj letova.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo