20.03.2024 / 15:39 Svijet - Agresija na Ukrajinu

Moskva: Stvaramo još dvije armije i 30 novih formacija

Moskva: Stvaramo još dvije armije i 30 novih formacija
Foto: TACC

Ruske vlasti u srijedu su saopćile kako njeni vojnici potiskuju ukrajinske snage i kako će zvanična Moskva pojačati svoju vojsku dodavanjem dvije nove vojske i 30 novih formacija do kraja ove godine, prenosi agencija Reuters.

Rusija, koja je pokrenula invaziju na Ukrajinu 2022. godine, brzo je povukla dio svojih snaga na istoku i jugu nakon pretjeranog proširenja, ali polako napreduje nakon što ukrajinska protivofanziva prošle godine nije uspjela postići značajne uspjehe, navodi britanska agencija.

Trenutno kontrolira malo manje od jedne petine Ukrajine, a predsjednik Rusije Vladimir Putin naredio je trupama da napreduju dalje nakon što je Moskva zauzela mali istočni ukrajinski grad Avdijivku prošlog mjeseca.

“Grupe ruskih trupa nastavljaju istiskivati neprijatelja sa svojih položaja”, rekao je ministar odbrane Sergej Šojgu višim generalima i dodao “SAD i njihovi sateliti mnogo su zabrinuti zbog uspjeha ruskih oružanih snaga.”

Rusija, koja je regrutirala stotine hiljada vojnika po ugovoru, stvorit će dvije nove vojske i 30 formacija uključujući 14 divizija i 16 brigada, rekao je Šojgu.

Šefovi zapadnih obavještajaca kažu da bi rat mogao biti na prekretnici jer zvanični Kijev treba više oružja od svojih zapadnih saveznika kako bi izbjegao nove neuspjehe na bojnom polju. Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je u utorak da je opstanak Ukrajine u opasnosti.

Rusija je od invazije 2022. zauzela 65.000 kvadratnih kilometara ukrajinske teritorije, pokazuju podaci projekta Russia Matters škole Harvard Kennedy, dodaje Reuters.

(Vijesti.ba/HINA)

Izdvajamo