16°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

19.03.2024 / 23:13 Svijet - IBM

Direktor na sedmominutnom sastanku podijelio 8.000 otkaza

Direktor na sedmominutnom sastanku podijelio 8.000 otkaza
Foto: X

Jonathan Adashek, IBM-ov glavni direktor za komunikacije, objavio je na sedmominutnom sastanku sa zaposlenima da će otpustiti 8.000 uposlenika u sektoru marketing i komunikacija, saopćila je osoba koja je tražila da ne bude imenovana jer vijest još uvijek nije zvanično objavljena.

U decembru je izvršni direktor IBM-a Arvind Krishna kazao za CNBC da kompanija „masovno obučava sve zaposlene za AI“, nakon što je u augustu objavljen plan da se zamijeni skoro 8.000 poslova vještačkom inteligencijom. Također, IBM je u januaru prošle godine rekao da ukida 3.900 pozicija.

Najnovija smanjenja zaposlenih dolaze zajedno sa još jednom rundom smanjenja radnih mjesta u tehnološkoj industriji. Do sada je ove godine oko 204 tehnoloških kompanija otpustilo skoro 50.000 uposlenika. Januar je bio najprometniji mjesec za otkaze, pošto su Alfabet, Amazon i Uniti najavili otpuštanja.

IBM se vratio rastu u posljednjih nekoliko godina, ali širenje je i dalje usporeno. Prihodi u četvrtom tromjesečju su porasli za četiri odsto, u odnosu na godinu ranije.

IBM pokušava da se uklopi u narativ AI, što je bila velika priča širom tehnologije otkako je OpenAI objavio ChatGPT krajem 2022. U maju je IBM najavio WatsonX, kao razvojni studio za kompanije da „obuče, podese i primjenjuju ” modele mašinskog učenja.

Izvještaj o poslovanju za generativnu vještačku inteligenciju i proizvode WatsonX govori o dvostruko većem obimu u odnosu na treći kvartal 2023. godine, piše CNBC.

IBM se suočava sa oštrom konkurencijom u oblasti vještačke inteligencije. Microsoft, Google, Amazon i drugi imaju slične ponude, a za IBM se dugo smatralo da zaostaje u trci veštačke inteligencije, posebno kada je u pitanju zarada od njegovih proizvoda.

Prije skoro dvije godine, IBM je prodao svoju jedinicu Watson Health za nepoznat iznos privatnoj kapitalnoj firmi Francisco Partners.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo