19.03.2024 / 20:09 Ekonomija - Okrugli sto

Godine čekanja: Zapošljavanje osoba sa invaliditetom

Poslodavci radije plaćaju kazne nego što zapošljavaju invalide.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, organizovala je danas u Tuzli okrugli sto o pitanjima diskriminacije s kojom se suočavaju osobe s invaliditetom, u kontekstu poslovne sposobnosti.

Iako većina osoba sa invaliditetom ima radnu sposobnost u poslovima njima pristupačnim, poslodavci se rijetko ili nikako ne odlučuju zaposliti ih.

„Zaposlenost osoba sa invaliditetom u BiH je u stagnaciji. Mi smo danas u situaciji u našoj zemlji da je nedostatak radne snage i mislim da je krajnje vrijeme da mi kao društvo prepoznamo potencijal koji osobe sa invaliditetom imaju. Oni su kao i svi drugi, mogu da rade, da doprinose. Također, postoji zakonska obaveza da poslodavci zapošljavaju takve osobe. Na žalost to se ne dešava, mnogi poslodavci radije plate kaznu nego da zaposle osobu sa invaliditetom“, kaže Samir Arnaut iz OSCE-a BiH.

Enisa Mukinović, osoba je sa invaliditetom. Godinama je aplicirala na razne poslove ali bez uspjeha. Razlog je, kaže, jednostavan.

„Ja kad sam se obraćala za posao, prijavljivala na konkurse, sve je dobro išlo dok nisam rekla da sam osoba sa invaliditetom. Kada to kažem, uvijek je bilo, javit ćemo Vam se i nikad se nisu javili“, ističe Mukinović.

Posao kao svjetlo na kraju tunela

Nakon godina čekanja, dočekala je posao, i to u organizaciji koja zapošljava isključivo osobe sa invaliditetom. Kaže da je zadovoljna i da ima osjećaj da je društveno korisna.

„Za mene posao znači nešto veliko. Posebno za nekog ko je bio izgubio sve nade da će pronaći posao. Nas je u organizaciji RESET četvero sa invaliditetom zaposleno. Ja sam osoba sa nekoliko oboljenja, a zaposlenje mi ne dozvoljava da se osjećam loše i da mislim o tome kroz šta sam sve prošla“, ističe Enisa Mukinović.

Diskriminisani od rođenja

Niz je problema sa kojim konstantno žive osobe sa invaliditetom. Posao je samo jedan u nizu, kažu iz Udruženja „Imam pravo“.

„Ove osobe se susreću sa diskriminacijom u svim segmentima, počev od rođenja pa preko obrazovanja pa poslije i zapošljavanja. Što osoba ima veći procenat invaliditeta to joj je teže zaposliti se“, kaže Vahidin Nurikić, predsjednik Udruženja „Imam pravo“  koje okuplja osobe sa invaliditetom.

Strategija o pravima osoba sa invaliditetom je u procesu javne rasprave, dokument je ovo koji treba izjednačiti evropske standarde sa onim u BiH.

„Od Strategije se puno očekuje jer ona dokument koji je dugoročan i treba da ostvari sve ono što nam je cilj. Međutim, ukoliko ona ne predviđa usklađivanje u ovoj oblasti u cijeloj BiH, bojim se da nećemo postići željeni efekat“, kaže Ana Kotur Erkić pravnica i aktivistica za ljudska prava iz Banja Luke.

Tokom diskusije razmatrali su se izazovi s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju prilikom ostvarivanja svojih prava, kao i mogućnosti za unapređenje zakonodavnog okvira radi osiguranja punog poštovanja i zaštite njihovih prava. Cilj okruglog stola je osnažiti članove udruženja osoba s invaliditetom iz Tuzlanskog i Posavskog kantona, socijalne radnike, pravne stručnjake i pojedince povezane sa invaliditetom da efektivno grade inkluzivnije društvo.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo