19.03.2024 / 12:24 Svijet - Problemi s brodovima

Amerikanci napali dronove i skladišta oružja Huta u Jemenu

Amerikanci napali dronove i skladišta oružja Huta u Jemenu
Foto: X

Huti kažu da žele zaustaviti izraelske napade na stanovništvo u Pojasu Gaze, koji su uslijedili kao odmazda protiv palestinske islamističke organizacije Hamas nakon napada na Izrael 7. oktobra.

Američke oružane snage priopćile su da su sinoć izvele samoobrambene napade na dronove, projektile i skladišta oružja u područjima Jemena pod kontrolom hutističke milicije koju podržava Iran.

Centralno zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM) saopćilo je da je "uspješno angažovalo i u samoobrani uništilo sedam protubrodskih projektila, tri bespilotne letjelice (UAV) i tri skladišta oružja u područjima Jemena pod kontrolom Huta".

"Utvrđeno je da ovo oružje predstavlja neposrednu prijetnju trgovačkim brodovima i brodovima američke mornarice u regiji", rekao je CENTCOM u saopćenju.

Islamistička milicija obećala je da će u znak solidarnosti s Palestincima u Gazi napadati brodove u Crvenom moru povezane s Izraelom.

"Ako Gaza ne dobije hranu i lijekove koji su joj potrebni, svi brodovi u Crvenom moru koji putuju prema izraelskim lukama, bez obzira na njihovu nacionalnost, postat će meta naših oružanih snaga", rekao je u decembru 2023. njihov glasnogovornik.

Međutim, pod vatrom su se našli i mnogi brodovi koji nemaju veze s Izraelom.

Zbog stalnih napada Huta, velike brodarske firme sve više izbjegavaju najkraći morski put između Azije i Europe i umjesto toga plove oko južnoafričkog Rta dobre nade.

Nekoliko zapadnih zemalja, uključujući Sjedinjene Države i Britaniju, pokrenule su operacije za zaštitu brodova u regiji kao odgovor na hutističke napade.

Evropska unija također je pokrenula vojnu operaciju kako bi osigurala trgovačke brodove u Crvenom moru, jednoj od najvažnijih pomorskih ruta za svjetsku trgovinu.

U četvrtak je vođa jemenskih Huta Abdel-Malik al-Huti rekao da će grupa proširiti svoje operacije kako bi spriječila brodove povezane s Izraelom samo i da prođu Indijskim okeanom prema Rtu dobre nade. Sljedeći dan Huti su gađali tri izraelska i američka plovila u Indijskom oceanu.

Al-Huti je prošle sedmice rekao da je njegova skupina gađala više od 73 plovila i ratnih brodova otkako su počeli svoje napade u novembru.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo