19.03.2024 / 10:00 Svijet - MLRS

Ovo je Vampir, moćno oružje kojim Ukrajinci napadaju Belgorod

Ovo je Vampir, moćno oružje kojim Ukrajinci napadaju Belgorod
Foto: Screenshot
Rusija je tokom vikenda uništila desetke raketa ispaljenih s teritorija Ukrajine češkim raketnim sistemima Vampir za višestruko lansiranje (MLRS).

Jučer ujutro rusko Ministarstvo obrane priopćilo je da je presjeklo ukrajinski napad na Belgorod koji je izveden s pomoću RM-70 Vampir MLRS-a.

"Ruska protuzračna obrana uništila je 10 raketa u zraku" iznad graničnog područja oko 8:30 ujutro", priopćila je Moskva. U nedjelju je Rusija također objavila da je oborila devet raketa Vampir iznad regije Belgorod, koja graniči sa sjeveroistočnom Ukrajinom.

Kremlj je objavio i da su njegove snage u subotu oborile 23 rakete Vampir i uništile jedno borbeno vozilo MLRS Vampir u blizini granice.

Ukrajinske snage koriste Vampire od prvih dana rata. To su standardni topnički sistemi koji su često korišteni u prekograničnim napadima, rekla je Marina Miron, postdoktorandica s Odjela za ratne studije na King's Collegeu u Londonu.

Sistemi se koriste za "koncentrisane rafale", lansirajući do 40 raketa u manje od minute, rekla je za Newsweek. Obično se koriste za napade na vojnu opremu ili trupe, a ne na statične mete, dodala je.

Vampir je izgrađen na šasiji kamiona, što omogućuje sustavu da brzo napusti poziciju s koje je pucao prije nego što ga neprijatelj locira i uzvrati vatru, rekla je Miron.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo