18.03.2024 / 09:45 Svijet - Uhapšeno devet osoba

Pariz: Bacali pirotehnička sredstva i molotovljeve koktele na policijsku stanicu

Pariz: Bacali pirotehnička sredstva i molotovljeve koktele na policijsku stanicu
Foto: X
Devet osoba uhapšeno je nakon što je u nedjelju kasno navečer napadnuta policijska stanica u pariškom predgrađu La Courneuve nakon sukoba mladih i policijskih snaga, rekao je šef pariške policije.

Desetine mladih ljudi napali su policijsku stanicu u predgrađu Pariza pirotehničkim sredstvima i molotovljevim koktelima nakon što je prošle sedmice poginuo 18-godišnjak tokom policijske potjere, prema lokalnim izvještajima, prenosi HINA.


Policija kaže da je skuter pokušao prestići automobil ispred njih i da se frontalno sudario s policijskim automobilom koji je dolazio u susret, a koji je pozvan kao pojačanje. Policajci su rekli da su morali skrenuti kako bi izbjegli taksi i sudarili su se sa skuterom.

Ovaj slučaj podsjeća na smrt 17-godišnjaka tokom policijske kontrole saobraćaja u blizini Pariza prošlog juna. Tada su uslijedili protesti protiv policijskog nasilja i ozbiljni neredi koji su noćima potresali Francusku i prouzrokovali milionsku štetu.

"Bilo je devet hapšenja, što nije beznačajno", rekao je u ponedjeljak Laurent Nunez za televiziju TF1.

"Policijska pojačanja brzo su uspostavila red i sigurnost", dodao je. Sigurnosna pitanja su od iznimne važnosti za francuske vlasti s obzirom na Olimpijske igre u Parizu koje počinju 26. jula.

Neke lokacije Olimpijskih igara u Parizu vandalizirane su tokom nereda u ljeto 2023. koje je izazvalo ubistvo tinejdžera sjevernoafričkog podrijetla. Mladića je ustrijelila policija.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo