17.03.2024 / 15:11 Svijet - Više od 53 miliona dolara

Biden skupio rekordnu sumu novca za kampanju

Biden skupio rekordnu sumu novca za kampanju
Foto: Tanjug

Predsjednik SAD Joe Biden prikupio je više od 53 miliona dolara za svoju kampanju i Demokratsku stranku u februaru, što je rekordan iznos za jedan mjesec, saopšteno je iz Bidenove kampanje.

 

Predsjednik i demokrate su taj mjesec završile sa raspoloživih 155 miliona dolara, što je najviše ikada prikupljeno za demokratu u ovom izbornom periodu.

Do sada je najveći priliv došao od donatora manjih suma, čime su oboreni rekordi postavljeni u prethodna tri mjeseca, dodaje se u saopštenju.

Biden je prikupio više od 331 milion dolara otkako je pokrenuo kandidaturu za reizbor u aprilu i trenutno ima veliku finansijsku prednost u odnosu na republikanskog rivala, bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji tek treba da iznese podatke za februar, prenosi Tanjug.

Očekuje se da obje kampanje podnesu detaljne informacije o ukupnom prikupljanju sredstava Federalnoj izbornoj komisiji u srijedu, prenosi Blumberg.

U februaru, 469.000 pojedinačnih donatora doprinio je sa 562.000 donacija Bidenovim naporima za reizbor.

Tokom prvih 48 sati nakon Trumpove pobjede na primarnim republikanskim izborima u Južnoj Karolini, Bidenova kampanja prikupila je 1,6 miliona dolara od lokalnih donatora.

Trump tek treba da počne prikupljanje sredstava zajedno sa Republičkim nacionalnim komitetom, koji može da prihvati čekove u velikim iznosma.

Prema anketi Bloomberg News i Morning Consult, Trump vodi nad Bidenom u sedam ključnih država pred novembarske predsjedničke izbore.

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo