17.03.2024 / 14:07 Svijet - Separatisti

Odmetnuta gruzijska regija raspravlja o pridruživanju Rusiji

Odmetnuta gruzijska regija raspravlja o pridruživanju Rusiji
Foto: Euronews
Južna Osetija, regija koja se odvojila od Gruzije i koja sebe naziva nezavisnom državom, pregovarala je s moskovskim zvaničnicima o tome da postane dijelom Rusije, izjavio je u nedjelju predsjednik parlamenta Južne Osetije, a prenosi Reuters pozivajući se na rusku agenciju RIA.

Rusija je priznala Južnu Osetiju i drugu otcijepljenu regiju Abhaziju, kao nezavisne države 2008. nakon što su ruske trupe odbile gruzijski pokušaj ponovnog preuzimanja Južne Osetije u petodnevnom ratu 2008. godine. Venecuela, Nikaragva, Nauru i Sirija također su ih priznale kao nezavisne.

Ali Zapad je optužio Rusiju za aneksiju Abhazije i Južne Osetije, jedne petine teritorije Gruzije, a zvanični Tbilisi želi natrag te dvije regije.

“Razgovaramo o svim tim pitanjima u bliskoj saradnji s Rusijom, uzimajući u obzir naše bilateralne odnose i ugovore”, rekao je Alan Alborov, predsjednik parlamenta Južne Osetije, odgovarajući na pitanje o mogućnosti održavanja referenduma o pridruženju Rusiji.

“Kada zajedno s Ruskom Federacijom dođemo do te ideje (o pridruživanju Ruskoj Federaciji), mi ćemo to učiniti.”

Alan Gagloev, čelnik Južne Osetije kojeg podržava Rusija, prošle je godine izrazio nadu da bi regija mogla biti službeno uključena u Rusiju, objavila je RIA.

Južna Osetija se odvojila od gruzijske vlasti u ratu 1991. i 1992. u kojem je poginulo nekoliko hiljada ljudi i održava bliske veze sa susjednom ruskom regijom Sjevernom Osetijom. Većina Južnih Oseta etnički se razlikuju od Gruzijaca i govore vlastitim jezikom, srodnim farsiju.

Gotovo svo stanovništvo prihvatilo je ruske pasoše i koriste rusku rublju kao svoju valutu, a ekonomija ovisi o Rusiji.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo