9°C
Mostar 15°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 13°C
Bihać 12°C

16.03.2024 / 13:16 Svijet - Bijela kuća

Axios: Biden je napad 7. oktobra opisao kao događaj koji će promijeniti svijet

Axios: Biden je napad 7. oktobra opisao kao događaj koji će promijeniti svijet
Foto: Todd Jacobucci

Novinska web-stranica Axios objavila je da je američki predsjednik Joe Biden napad 7. oktobra opisao kao „događaj koji će promijeniti svijet i odjeknuti kroz 21. vijek“.

Prema spomenutoj američkoj web-stranici, prva reakcija predsjednika Bidena na napad uslijedila je tokom petosatnih intervjua sa specijalnim istražiteljem Robertom Hoareom, koji su obavljeni 8. i 9. oktobra. Hoare je u to vrijeme istraživao Bidenovo rukovanje povjerljivim dokumentima dok je bio na funkciji potpredsjednika.

Axios je napomenuo da je od prvih sati nakon napada, Biden – koji se decenijama predstavljao kao „cionista“ – izrazio punu podršku Izraelu i naredio američkoj vladi da mobilizira vojnu i diplomatsku podršku glavnom savezniku Sjedinjenih Američkih Država u regionu.

Tokom tih intervjua, prema Axiosu, Biden je spominjao događaje u Izraelu. Istražitelju Robertu Hoareu rekao je na početku intervjua 8. oktobra: „Možda ćemo biti prekinuti. Upravo sam razgovarao s Netanyahuom.“

Bidenovi telefonski razgovori s tadašnjim izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom bili su dramatični. Izraelski premijer je bio u šoku zbog iznenadnog napada, u kojem je ubijeno više od 1.200 Izraelaca i pritvoreno više od 250, prenosi Al Jazeera.

U jednom izvještaju američke novinske web-stranice navodi se da je, u jednom trenutku tokom intervjua s Hoareom, Biden iznio svoje mišljenje o mogućim posljedicama nove krize na Bliskom istoku. Biden je rekao: „Vjerujem da se događaju značajne promjene na globalnom nivou (…) i da će rezultati istih odrediti narednih šest ili sedam decenija.“

Na kraju intervjua s predsjednikom, Hoare je podnio izvještaj koji je izazvao političku buru jer je odlučio ne optužiti Bidena za pogrešno rukovanje povjerljivim dokumentima, ali je komentirao Bidenov gubitak pamćenja tokom intervjua.

Tokom njihovog intervjua od 9. oktobra, Biden je rekao Hoareu da je zvao senatora Coryja Bookera (demokrata iz New Jerseya), koji je bio u Izraelu 7. oktobra, kako bi se uvjerio da je dobro. Glasnogovornik Bookera potvrdio je da je Biden zvao senatora dok je bio u Izraelu tokom vikenda u kojem se dogodio napad.

Prema Axiosu, Bijela kuća nije odgovorila na pitanja u vezi s onim što je Biden rekao istražitelju Hoareu o napadu palestinskog otpora 7. oktobra na izraelske vojne lokacije i naselja oko Pojasa Gaze.

Izrael od 7. oktobra 2023. godine vodi razarajući rat na Pojasu Gaze u kojem su poginuli i ranjeni deseci hiljada civila, većinom djece i žena, pored toga što je rezultirao nezapamćenom humanitarnom katastrofom i masovnim uništavanjem infrastrukture, što je dovelo do toga da Tel Aviv bude izveden pred Međunarodni sud pravde pod optužbom za genocid.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo