6°C
Mostar 11°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

13.03.2024 / 06:00 Svijet - BBC dobio snimke

Liječnici iz Gaze: Izraelski vojnici su nas skinuli, tukli...

Liječnici iz Gaze: Izraelski vojnici su nas skinuli, tukli...
Screenshot: BBC
Palestinsko medicinsko osoblje u Gazi reklo je za BBC da su ih izraelski vojnici nakon racije bolnice Nasser prošlog mjeseca natjerali da se skinu, stavili im poveze na oči i tukli.

Ahmed Abu Sabha, liječnik u bolnici Nasser, kazao je kako su ga sedam dana držali u pritvoru, na njega huškali pse i da mu je jedan izraelski vojnik slomio ruku. Njegovu priču su potvrdila još dva liječnika koji su htjeli ostati anonimni zbog straha od odmazde.

Rekli su za BBC da su ih izraelske snage ponižavale, tukle, polijevale hladnom vodom i prisiljavale da satima kleče. Izraelske odbrambene snage (IDF) zanijekale su optužbe i poručile da je "svako zlostavljanje zatočenika protivno naredbama IDF-a i stoga strogo zabranjeno", prenosi Index.hr.
 


IDF: Osumnjičenici za terorizam moraju predati odjeću

IDF je 15. februara pretresao bolnicu u Kan Junisu na jugu Gaze, jer su njihovi obavještajni podaci pokazali da se na području bolnice skrivaju teroristi Hamasa. Dan kasnije, kada su oteti bolničari, snimljena je snimka na kojoj se vidi kako ispred bolnice s rukama iznad glave kleči niz muškaraca u donjem rublju. Ispred nekih od njih se nalazila medicinska uniforma.

"Udarili su svakoga ko je pokušao pomaknuti glavu ili napraviti bilo kakav pokret. Natjerali su ih da kleče oko dva sata", kazao je za BBC glavni direktor bolnice, liječnik Atef Al-Hout. IDF je za BBC objasnio zašto se u nekim situacijama skidaju osumnjičenici.

"U pravilu tokom hapšenja osumnjičenici za terorizam često moraju predati odjeću kako bismo je mogli pretražiti i kako bismo osigurali da ne skrivaju prsluke s eksplozivom ili drugo oružje. Uhapšenima ne vraćamo odmah odjeću zbog mogućnosti da su sakrili opasne predmete poput noževa. Vraćamo im odjeću kada sve osiguramo", navode iz IDF-a.

26-godišnji liječnik Abu Sabha je kazao da su ih u pritvoru tjerali da satima stoje bez pauze, da leže na trbuhu i da su im uskraćivali hranu. Oslobođeni zatvorenici i drugi medicinari rekli su za BBC da je IDF u zgradi rodilišta ispitivao i tukao medicinsko osoblje.

Abu Sabhu su također odveli u zgradu rodilišta, za koju je rekao da je postala "mjesto za mučenje". "Stavili su me na stolicu i sve je ličilo na smaknuće. Čuo sam zvukove užadi pa sam mislio da će me pogubiti", rekao je.

"Nakon toga su razbili bocu, a staklo mi je rasjeklo nogu. Oni su pustili da krvarim. Onda su počeli dovoditi liječnika za liječnikom, poredali ih. Čuo sam njihova imena i glasove", dodao je.

IDF je negirao da je provodio "lažna pogubljenja" zatočenika.

BBC je dobio uvid u videosnimku iz bolnice na kojoj se vidi kako vojnici IDF-a guraju dva bolnička kreveta na kojima su ljudi s rukama iznad glava, koje su zavezane patentnim zatvaračem. "Naglašavamo da pacijentima koji nisu bili osumnjičeni za umiješanost u terorizam nismo vezali ruke", poručili su iz IDF-a.

Više liječnika je ispričalo kako im IDF nije dopustio da pokopaju ili premjeste tijela pacijenata koji su umrli nakon racije. Tijela su ostavljena s bolničarima u prostoriji i počela su se raspadati.

"Smrad se proširio cijelim odjelom. Pacijenti su vrištali, molili me da ih maknem od tamo", kazao je liječnik Hatim Rabaa, kojem je IDF dozvolio da ostane s pacijentima.

Rabaa je rekao da su i njega skinuli i natjerali da kleči ispred hitne službe, ali da su ga nakon toga vratili pacijentima. Dodao je da ne zna što se dogodilo s njegovim kolegama koji su ostali u dvorištu.

"Priveli smo oko 200 terorista i osumnjičenika za terorističke aktivnosti, uključujući neke koji su se predstavljali kao bolničari", kazali su iz IDF-a za BBC.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo