12.03.2024 / 09:50 Svijet - Nova meta?

Ukrajina: Rusija pojačava napade na naselje u Donjecku

Ukrajina: Rusija pojačava napade na naselje u Donjecku
Foto: X
Ukrajinska vojska tvrdi da Rusija pojačava napade na selo Novomihailivka u Donjecku.

"Ruske snage bile su nešto aktivnije u ponedjeljak oko naselja Novomihailivka, južno od sela Marinka pod ruskom kontrolom", rekao je kapetan Dmitro Lihovij, glasnogovornik ukrajinske grupe snaga Tavria raspoređene u istočnoj Ukrajini, prenosi Index.

Rusija je također pojačala svoju aktivnost oko sela jugozapadno od Novomihailivke, rekao je Lihovij.
 
"Borbe su vrlo intenzivne i teške", rekao je za Newsweek Jaroslav Čepurni, glasnogovornik ukrajinske 79. odvojene desantno-jurišne brigade.

"Rusija napada ukrajinske položaje i pješaštvom i oklopnim vozilima", rekao je.

Ukrajinska vojska saopćila je u ponedjeljak rano ujutro da su se njene snage oduprle ruskim napadima u Novomihailivki, kao i u obližnjim naseljima Krasnohorivka i Heorhiivka, sjeverno i zapadno od Marinke. Kijev je proteklog dana zabilježio 25 ruskih napada na ovaj dio bojišta, objavila je Ukrajina.

"Neprijateljske snage žele napredovati i nastaviti sa pritiskom na sela Novomihailivka i Heorhiivka te u blizini grada Krasnohorivka", rekao je Lihovij. Geolocirane snimke od početka marta sugerišu da su ruske snage napredovale u smjeru Novomihailivke, objavio je Institut za proučavanje rata.

Moskva je također pokrenula ono što je ISW nazvao "kohezivnom višeosovinskom ofenzivnom operacijom" u blizini sjeveroistočnih gradova Svatove, Kremina i Kupjansk — ključnog željezničkog čvorišta. Ruske snage napredovale su jugozapadno od desetkovanog naselja Vuhledar, jugozapadno od Novomihailivke, procijenio je ISW.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo