7°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 11°C
Bihać 8°C

12.03.2024 / 09:21 Svijet - WCK

Prva pomorska pošiljka pomoći: Iz Kipra isplovio brod sa humanitarnom pomoći za Gazu

Prva pomorska pošiljka pomoći: Iz Kipra isplovio brod sa humanitarnom pomoći za Gazu
Foto: Ilustracija
Brod koji je prevozio humanitarnu pomoć za Gazu isplovio je iz lučkog grada Larnake na Kipru, prema World Central Kitchen (WCK), neprofitnoj organizaciji koja je saopćila da je to prva pomorska pošiljka humanitarne pomoći u enklavu.

"Nakon sedmica priprema, naš tim na Kipru utovario je skoro 200 tona hrane na čamac Open Arms koji će isporučiti očajnički potrebnu pomoć", navodi se u saopćenju WCK u utorak, javlja CNN.

WCK je rekao da se udružio s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kiprom i španskom nevladinom organizacijom Open Arms radi koordinacije otpreme.
 
Koridor pomorske pomoći: Polazak u 8:45 po lokalnom vremenu dolazi nakon najava da Kipar, Evropska komisija, Sjedinjene Države, Ujedinjeni Arapski Emirati i Ujedinjeno Kraljevstvo rade na uspostavljanju pomorskog koridora za isporuku pomoći Gazi.

Brod će vući veliku baržu prepunu paleta pomoći u hrani, uključujući pirinač, brašno, pasulj, sočivo i mesne konzerve.

Za transport paleta s teglenice i broda na kopno, biće izgrađen privremeni mol na nepoznatoj lokaciji u Gazi, iako su detalji tih napora nejasni.

U nedjelju je osnivač WCK Jose Andres rekao da će pristan biti izgrađen od materijala i infrastrukture u Gazi uz pomoć barži i amfibijskih vozila. On je na X rekao da će pristanište biti izgrađeno "sa @openarms_fundom koji će nam služiti kao logistika i komanda u vodi... noseći početnu baržu blizu plaže... plus veliki teretni čamac za pretovar."

WCK kaže da je poslužio više od 35 miliona obroka u Gazi od oktobra i da radi sa skoro 400 lokalno angažiranog osoblja.

Brod je obično brod za potragu i spašavanje koji koristi Open Arms.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo