11.03.2024 / 13:16 Svijet - Glavni prioritet

Poljski predsjednik tražit će da NATO članice izdvajaju dio BDP-a za odbranu

Poljski predsjednik tražit će da NATO članice izdvajaju dio BDP-a za odbranu
Foto: Ilustracija
Poljski predsjednik Andrzej Duda predložit će tokom posjete Sjedinjenim Državama da članice NATO-a izdvajaju tri posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) za odbranu, rekao je danas.

Ruska invazija na Ukrajinu 2022. učinila je odbranu glavnim prioritetom za članice istočnog krila NATO-a, a Poljska ove godine izdvaja oko četiri posto BDP-a za jačanje svojih oružanih snaga, prenosi HINA.

"Želim predložiti da države NATO-a zajedno odluče da će uslov saveza biti izdvajanje ne dva posto, nego tri posto BDP-a na odbranu, te da će to biti granica ispod koje se apsolutno ne preporučuje ići", rekao je Duda na sastanku poljskog vijeća za nacionalnu sigurnost.
 
Rekao je da odgovor NATO-a Rusiji nakon izbijanja rata u Ukrajini mora biti "jasan i hrabar". Duda i poljski premijer Donald Tusk posjetit će sutra Bijelu kuću u Washingtonu povodom obilježavanja 25. godišnjice ulaska Poljske u NATO.

NATO je prije gotovo dvije decenije odredio cilj izdvajanja za odbranu od dva posto BDP-a, ali to nije obveza, nego smjernica.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo