6°C
Mostar 11°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C

11.03.2024 / 13:08 Svijet - Nastavak pomoći

SAD šalju brod za početak izgradnje pristaništa u Gazi

SAD šalju brod za početak izgradnje pristaništa u Gazi
Foto: U.S. Central Command

Centralna komanda američke vojske saopćila je da je brod general Frank S. Besson isplovio iz srednjoatlantske američke baze u Virginiji manje od 36 sati nakon što je predsjednik Joe Biden najavio humanitarne napore tokom svog obraćanja u četvrtak navečer o stanju Unije.

Konačni plan je da se više hrane i medicinskih zaliha otpremi na privremeni pristanište u Gazi sa obližnjeg Kipra nakon što izraelske snage pregledaju teret kako bi se uvjerile da nema oružja za militante Hamasa, sada u šestom mjesecu njihovog rata protiv Izraela.

Privremeni gat je potreban jer Gaza nema lučku infrastrukturu, a Gaza je pod blokadom izraelske mornarice od 2007. godine, kada je Hamas preuzeo kontrolu nad enklavom. Od tada je bilo nekoliko direktnih dolazaka morem.

Očekuje se da će španski dobrotvorni brod koji je prevozio pomoć u hrani uskoro otploviti sa Kipra. Nevladina grupa Open Arms saopćila je da će njen brod prevoziti 200 tona hrane, koju će njen partner, američka dobrotvorna organizacija World Central Kitchen, istovariti na obalu Gaze gdje je izgradio osnovni dok.

U međuvremenu, nije dogovoreno primirje kako se očekivalo početkom muslimanskog svetog mjeseca posta Ramazana, koji počinje pri prvom viđenju polumjeseca u nedjelju i ponedjeljak.

Pregovarači Hamasa napustili su pregovore u Kairu prošle sedmice, ali su rekli da će se pregovori nastaviti u narednim danima o mogućem šestosedmičnom zaustavljanju borbi u Gazi. Osim toga, oslobađanje nekih od preostalih 100 talaca koje drže militanti u zamjenu za desetine Palestinaca koje je Izrael zatvorio i veliko povećanje humanitarne pomoći dozvoljene u Gazi bili su neki od uvjeta o kojima se raspravljalo.

I Hamas i Izrael krivili su jedni druge za neuspjeh u postizanju primirja, pri čemu je Izrael zahtijevao imena talaca koje drži Hamas, a militanti potiču svoj poziv na potpuni prekid rata, iako se Izrael zavjetuje da će izbrisati sve tragove Hamasa vladati u Gazi.

Sukob je počeo 7. oktobra šokantnim Hamasovim terorističkim napadom na Izrael koji je ubio 1.200 ljudi i doveo do hvatanja oko 240 talaca. Izraelska kontraofanziva u Gazi ubila je više od 31.000 Palestinaca, prema podacima palestinskog ministarstva zdravlja pod kontrolom Hamasa, velika većina ubijenih su žene i djeca. Izraelska vojska kaže da je ubila hiljade militanata.

Ujedinjene nacije su upozorile da stotine hiljada Palestinaca gladuje i da je dnevni broj kamiona pomoći koji su u Gazu kopnom ulazili u posljednjih pet mjeseci daleko ispod 500 koliko je ušlo prije rata zbog izraelskih ograničenja i sigurnosnih pitanja.

Središnja komanda SAD-a i Kraljevsko jordansko ratno zrakoplovstvo izveli su u nedjelju kombinirano ispuštanje humanitarne pomoći u sjevernu Gazu, bacivši više od 11.500 ekvivalenata obroka, kao i drugu hranu, uključujući rižu, brašno, tjesteninu i konzerviranu hranu na teritoriju.

Međutim, zvaničnici kažu da ispuštanje iz zraka nije dovoljno da pokrije ogromne potrebe za hranom u Gazi. Prije nekoliko dana poginulo je i pet osoba kada je na njih udarila paleta s hranom.

Kako rat bjesni, američki predsjednik Biden pojačao je kritiku izraelskog premijera Benjamina Netanyahua koji je nadzirao rat, iako je Bajden i dalje podržavao pravo Izraela da se brani od Hamasa.

Američki lider je rekao da Netanyahu "mora obratiti više pažnje na nevine živote koji su izgubljeni kao posljedica preduzetih akcija". Dodao je da "ne možete imati još 30.000 mrtvih Palestinaca".

U Gazi su palestinske žrtve nastavile rasti. Zvaničnici Gaze rekli su da je najmanje devet Palestinaca, uključujući djecu, ubijeno u izraelskom zračnom napadu na kuću u gradu Gazi kasno u subotu.

Na snimcima koje je podijelila civilna odbrana vidi se kako prva pomoć izvlači mrtve i povrijeđene zarobljene u srušenoj kući. Jedan spasilac je viđen kako drži mrtvo dete, pre nego što je mlitavo telo stavio na sofu usred olupine.

Na drugim mjestima, tijela 15 ljudi, uključujući žene i djecu, prebačena su u nedjelju u glavnu bolnicu u centralnom gradu Deir al-Balah, prenosi The Associated Press.

Rođaci su rekli da su poginuli od izraelske artiljerijske vatre na veliki šatorski kamp za raseljene Palestince u obalnom području istočno od južnog grada Khan Younis.

Izrael rijetko komentariše konkretne incidente tokom rata. Smatra se da je Hamas odgovoran za civilne žrtve jer militantna grupa djeluje unutar civilnih područja.

(Vijesti.ba/VoA)

Izdvajamo